Ερώτηση την συσσώρευση ράντζων σε κάθε γενική εφημερία στο Νοσοκομείο Αττικόν

Σάββατο, 10 Μαρτίου 2018 - 14:08

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: «Πλημμύρα» από ράντζα σε κάθε γενική εφημερία στο Νοσοκομείο Αττικόν»

Σε στάση εργασίας από τις 13:00’ έως τις 17:00’ προχώρησαν την Τετάρτη (07/03/2018) οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν», με αιτήματα την επίλυση του προβλήματος των ράντζων που συσσωρεύονται μόνιμα τους διαδρόμους του νοσοκομείου και την αντιμετώπιση των εξοντωτικών συνθηκών εργασίας του προσωπικού του νοσοκομείου.
Το «Αττικόν» σε κάθε γενική εφημερία, ανά τέσσερις ημέρες, απευθύνεται σε πληθυσμό μεγαλύτερο των 2 εκατομμυρίων κατοίκων (Δυτική Αθήνα, Πειραιάς, νησιά Αιγαίου). Σε κάθε γενική εφημερία εξετάζονται 1.000 - 1.400 ασθενείς, ενώ η πληρότητα των κλινών είναι σταθερά στο 120%. Το νοσοκομείο «πλημμυρίζει» από ράντζα και φορεία στους διαδρόμους όλων των κλινικών, ο αριθμός των οποίων τις περισσότερες φορές ξεπερνά τα 100. Δεκάδες ασθενείς παραμένουν διασωληνωμένοι σε κλινικές και ορόφους, καθώς σε λειτουργία είναι 16 από τα 27 κρεβάτια Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Αττικόν», Γιώργος Σιδέρης, μετά από κάθε γενική εφημερία υπάρχει το εξής τραγικό δίλημμα σε όλες τις Χειρουργικές κλινικές: «Στο άδειο κρεβάτι θα μπει ο ασθενής του ράντζου ή το χειρουργείο της επόμενης μέρας;». Σε όλες τις Παθολογικές κλινικές αντίστοιχα: «Θα μπει ο ασθενής με το λοιμώδες νόσημα ή ο ογκολογικός ασθενής;». 
Παράλληλα, οι συνθήκες εργασίας για τους υγειονομικούς είναι εξαντλητικές. Συνεχίζεται η στέρηση αδειών και ρεπό, τα ωράρια εργασίας παραβιάζονται και με «ακραίο» τρόπο, για παράδειγμα το ίδιο άτομο κάνει 10 νυχτερινές βάρδιες σε 1 μήνα, δουλεύει τρεις 8ωρες βάρδιες μέσα σε δύο 24ωρα. Κατά μέσο όρο, αντιστοιχούν 2 νοσηλευτές για 40 ασθενείς στις Παθολογικές και άλλες κλινικές, την ώρα που οι κενές οργανικές θέσεις ξεπερνούν τις 350. Σε αυτά τα προβλήματα, προστίθενται οι 5 κλειστές από τις συνολικά 14 χειρουργικές αίθουσες, η αναμονή μηνών για ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία, η έλλειψη μαγνητικού τομογράφου, οι τραγικές ελλείψεις στην Ψυχιατρική κλινική.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Ποιες αποφάσεις πρόκειται να ληφθούν, και ποιες ενέργειες πρόκειται να γίνουν επειγόντως ώστε, να εξαλειφθούν τα φαινόμενα των ράντζων και των υπεράριθμων ασθενών, καθώς και να καλυφθούν οι ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό των κλινικών, για την εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου και προκειμένου να καταστούν ασφαλείς οι εφημερίες του, για το προσωπικό του, αλλά και τους προσερχόμενους ασθενείς;

Αθήνα,   9/3/2018
Ο ερωτών  Βουλευτής
Παναγιώτης Ηλιόπουλος
Βουλευτής Μαγνησίας
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ – ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ