Ερώτηση σχετικώς με τον αγωγό «Turkish Stream»

Σάββατο, 1 Δεκεμβρίου 2018 - 13:48

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

ΘΕΜΑ: «Σχετικώς με τον αγωγό «Turkish Stream» 

«Δεν έχουμε σταματήσει να εργαζόμαστε και σε ένα τρίτο project, προωθώντας στις Βρυξέλλες τις σημαντικές προοπτικές που θα μπορούσε να έχει η επέκταση του αγωγού Turkish Stream προς την Ελλάδα.» Τα λόγια αυτά ανήκουν στον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα και αποτελούν τμήμα της ομιλίας που έκανε στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο του Thessaloniki Summit.
Ο αγωγός Turkish Stream αποτελεί την εναλλακτική της Ρωσίας, μετά τα εμπόδια και το ναυάγιο που προέκυψε το 2014 στο έτερο ρωσικό έργο μεταφοράς αερίου, τον αγωγό South Stream που προοριζόταν να καταλήξει στη Βουλγαρία. 
Στην ευρεία του μορφή των 4 γραμμών τροφοδοσίας ο Turkish Stream προοριζόταν να έχει κατάληξη στην Ελλάδα και στη συνέχεια στη νότια και κεντρική Ευρώπη, καθώς υπάρχουν σκέψεις να «συνδυαστεί» με το πρότζεκτ IGI. Πάντως σε σχέση με το ρωσικό αγωγό και την πιθανή προέκτασή του προς την Ελλάδα, με βάση τα λεγόμενα του πρωθυπουργού, συνεχίζουν να υπάρχουν ισχυρές ενστάσεις και είναι χαρακτηριστικός ο νέος όρος που χρησιμοποιούν οι Βρυξέλλες για τον λεγόμενο «αποσυγχρονισμό» του ευρωπαϊκού συστήματος ενεργειακών υποδομών από το ρωσικό ενεργειακό σύστημα.
Με βάση τις αναφορές του πρωθυπουργού, απομένει να φανεί στην πράξη το επόμενο διάστημα εάν υπάρχει κάποια ουσιαστική αλλαγή στη στρατηγική της Ρωσίας, η οποία θα επιτρέψει να ανοίξει εκ νέου ο δρόμος για τον Turkish Stream, αναβιώνοντας τρόπον τινά το παλίο project του περίφημου αγωγού ITGI, ο οποίος είχε βρεθεί στο προσκήνιο στα μέσα της περασμένης δεκαετίας. 

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

Θα γίνει αναβίωση του project ITGI; 

Αθήνα, 30/11/2018
Ο ερωτών Βουλευτής
Νικόλαος Κούζηλος
Βουλευτής Α’ Πειραιώς
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ