Ερώτηση σχετικά με την περικοπή του επιδόματος ανεργίας των Ελλήνων ναυτικών

Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου 2015 - 13:52

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓEIO ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΥΠΟΥΡΓEIO ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΥΠΟΥΡΓEIO ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: «Σχετικά με την περικοπή του επιδόματος ανεργίας των Ελλήνων ναυτικών»

Από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτή την στιγμή οι Έλληνες ναυτικοί είναι η ανεργία, οι απολύσεις, οι μειώσεις μισθών και επιδομάτων, το ασφαλιστικό και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Σύνηθες φαινόμενο έχει καταστεί πλέον η μη υπογραφή συλλογικών συμβάσεων στην φορτηγό ναυτιλία, η οφειλή δεδουλευμένων σε πληρώματα πλοίων της ακτοπλοΐας, οι μειώσεις των μισθών σε ύψος 20% και η μη πληρωμή του πραγματικού αριθμού των υπερωριών εργασίας. Η λαίλαπα των μνημονιακών πολιτικών έχει οδηγήσει στην απαξιωτική αντιμετώπιση των ναυτικών και την υποβάθμιση του επαγγέλματος, πλήττοντας τόσο τους Έλληνες αξιωματικούς όσο και τα κατώτερα πληρώματα.

Συντριπτικά είναι τα στοιχεία για την ανεργία του κλάδου καθώς τα τελευταία 30 χρόνια παρατηρείται δραματική μείωση των θέσεων εργασίας από 80.000 περίπου την δεκαετία του 1980, σε 14.000 εν έτει 2014. Βάσει επίσημων στοιχείων το ποσοστό της ανεργίας ξεπερνά το 30%, ωστόσο το πραγματικό ποσοστό είναι πολύ μεγαλύτερο, αφού στο Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ) εγγράφεται μόνο ένας στους τέσσερις ανέργους, ενώ παράλληλα η συντριπτική πλειοψηφία των ανέργων ναυτικών δεν συμπληρώνει καν τις προϋποθέσεις για την λήψη της επιδότησης. Μάλιστα, το εν λόγω επίδομα ανεργίας υπολείπεται κατά πολύ από τα υπόλοιπα -ομοίως μειωμένα- επιδόματα που λαμβάνουν οι άνεργοι των άλλων επαγγελματικών κλάδων. Συγκεκριμένα, το επίδομα των άνεργων ναυτικών ανέρχεται στο ποσό των 293 ευρώ για τους έγγαμους και 235 ευρώ για τους άγαμους.

Υπό τις παρούσες συνθήκες καθίσταται δυσχερής η αξιοπρεπής διαβίωση των άνεργων Ελλήνων ναυτικών, ενώ εκτίθεται καίρια η εικόνα της χώρας μας στους ζωτικούς τομείς της ναυτιλίας και του τουρισμού.   

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

Θα αυξηθεί το επίδομα ανεργίας που δικαιούνται οι Έλληνες ναυτικοί; Εάν ναι, πότε και πόσο;

Ποια μέτρα θα ληφθούν προκειμένου να προστατευθούν οι εργαζόμενοι στην ναυτιλία;   

Αθήνα, 25/02/2015
Ο ερωτών Βουλευτής
Νικόλαος Κούζηλος  
Βουλευτής Α’ Πειραιώς
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ