Ερώτηση σχετικά με την λαθρομετανάστευση μέσω της Turkish Airlines

Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2017 - 17:12

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: «Λαθρομετανάστευση μέσω της Turkish Airlines»    

Σε «de facto» εργαλείο άσκησης διεθνούς πολιτικής πίεσης, διπλωματικής επιρροής, αλλά και οικονομικής ανάπτυξης αναδεικνύεται για την Τουρκία η Turkish Airlines, η οποία έχει εξελιχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρίες παγκοσμίως. Πληροφορίες φέρουν την τουρκική εταιρεία να μεταφέρει προς όλα τα αεροδρόμια της Κωνσταντινούπολης, με εξευτελιστικό πραγματικά κόστος, χιλιάδες μετανάστες από τη Βόρεια Αφρική και ειδικά από το Μαρόκο και την Αλγερία, με εισιτήριο 50 περίπου ευρώ, ανοίγοντάς τους έτσι διάπλατα το δρόμο προς την Ευρώπη, μέσω βεβαίως της Πατρίδας μας. Η Turkish Airlines μάλιστα, διαφημίζει στην ιστοσελίδα της, καθημερινές πτήσεις από Αλγερία και Μαρόκο και λόγω της διακρατικής συμφωνίας (Τουρκίας – Μαρόκου), δεν απαιτείται βίζα, όπερ σημαίνει ότι πολλοί Αφρικανοί, χωρίς κανέναν έλεγχο, ταξιδεύουν ανενόχλητοι μέχρι τις ακτές του Αιγαίου.
Η πρόκληση των Τούρκων αποδεικνύεται και με το έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης του τουρκικού υπ. Εσωτερικών (Ιούνιος 2014), το οποίο προβλέπει πλήρη απαλλαγή από τη βίζα, μεταξύ άλλων, και για άτομα που ταξιδεύουν για λόγους «ανωτέρας βίας» και είναι αναγκασμένα να χρησιμοποιήσουν τα τουρκικά λιμάνια από αέρος και θαλάσσης.
Σημειώνεται ότι η Turkish Airlines πετά σε 235 διεθνείς προορισμούς, σε 113 χώρες και το 70% των πωλήσεων των εισιτηρίων της γίνεται στο εξωτερικό, καθιστώντας τη έτσι σε μία υπερ-δύναμη στις παγκόσμιες αερομεταφορές και έχοντας καταστήσει την Κωνσταντινούπολη ένα διεθνή και ανταγωνιστικό κόμβο μετακίνησης μεγάλου αριθμού ατόμων.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Θα προβείτε σε διάβημα διαμαρτυρίας  για την οργάνωση και λειτουργία του διεθνούς δικτύου πτήσεων των Τουρκικών Αερογραμμών που εν τοις πράγμασι γίνεται ο κομιστής τέτοιων λαθρομεταναστευτικών ροών στα παράλια της Μ. Ασίας, με σκοπό την μετακίνησή τους στην Ευρώπη; 

Αθήνα, 30/11/2017
Ο ερωτών Βουλευτής
Ηλίας Παναγιώταρος
Βουλευτής Β’ Αθηνών
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ