Ερώτηση σχετικά με την αύξηση των κρουσμάτων μηνιγγίτιδας τύπου Β

Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου 2015 - 16:07

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ

ΘΕΜΑ: «Έντονη ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί το γεγονός των συνεχιζόμενων κρουσμάτων μηνιγγίτιδας τύπου Β στη χώρα μας»     

Αδιαπραγμάτευτη αλήθεια είναι πως από τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο μπορούν να προσληφθούν όλες ανεξαιρέτως οι ηλικιακές ομάδες, με μεγαλύτερη όμως πιθανότητα προσβολής βρέφη, νήπια, έφηβοι και νεαροί ενήλικες, οι οποίοι αποτελούν και το πιο ευάλωτο κομμάτι του πληθυσμού. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), ο ορότυπος Β και στη συνέχεια ο C, ευθύνονται για τα περισσότερα κρούσματα μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου στη χώρα μας, αλλά εμβόλιο χορηγείται μόνον για τον ορότυπο C.

Αν και από την άνοιξη του 2014 κυκλοφορεί το εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα τύπου Β, δεν συνταγογραφείται και δεν αποζημιώνεται από τα ταμεία. Κοστίζει, η μία μόνον από τις τρεις δόσεις, εκατόν πέντε ευρώ και η προηγούμενη δικομματική κυβέρνηση, θεωρώντας σταθερά τα κρούσματα κάθε χρόνο στη χώρα μας, τα οποία κυμαίνονται σε 60-70.000, έκρινε ότι εν μέσω οικονομικής ένδειας και πλήρους εξαθλίωσης και αποδόμησης των δομών υγείας, η οικογένεια θα έπρεπε  να αποφασίζει αν θα παράσχει, με δική της επιβάρυνση, στο παιδί την κάλυψή του από το εμβόλιο.

 Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως μέχρι τώρα, έχουν ήδη παρουσιαστεί 12 κρούσματα μηνιγγιτιδόκοκκου, κατά τον μήνα Ιανουάριο και δυστυχώς τα 2 από αυτά έχουν καταλήξει, ενώ 1 νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ) κρούει τον κώδωνα κινδύνου και μας προειδοποιεί πως χωρίς πρόληψη, ακόμα και σε περίπτωση επιβίωσης, είναι δυνατόν 1 στα 5 άτομα να εμφανίσουν σοβαρές μόνιμες αναπηρίες, όπως εγκεφαλική βλάβη, επιληπτικούς σπασμούς, απώλεια της ακοής και μαθησιακές δυσκολίες, ενώ είναι δυνατόν να υποστεί και ακρωτηριασμό των άκρων. Κρίνεται λοιπόν εξίσου σοβαρό και σημαντικό να επανεξεταστεί το θέμα της αξιοπιστίας του εμβολίου και της συνταγογράφησης του από τα ασφαλιστικά ταμεία, ώστε να παρέχεται δωρεάν σε κάθε ηλικιακή ομάδα και να προστατεύεται με κάθε τρόπο, χωρίς να εμπορευματοποιείται, το υπέρτατο «κοινωνικό» αγαθό της υγείας.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Προτίθεται ο αρμόδιος υπουργός να αλλάξει το μέχρι πρότινος ισχύον μέτρο οικονομικής επιβάρυνσης της αγοράς του εμβολίου, ώστε όλοι οι συμπολίτες μας μέσω των ασφαλιστικών τους ταμείων, να έχουν την επιλογή να θωρακιστούν ενάντια στον μηνιγγιτιδόκοκκο τύπου Β;
Θα υπάρξει άμεσος επαναπροσδιορισμός και επανεξέταση του Εθνικού Προγράμματος Υποχρεωτικού Εμβολιασμού, το οποίο μέχρι τώρα προβλέπει μόνον το εμβόλιο κατά του μηνιγγιτιδόκοκκου της οροομάδας C;

Αθήνα, 18/02/2015
Ο ερωτών Βουλευτής
Γεώργιος Γερμενής
Βουλευτής Β’ Αθηνών
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ