Ερώτηση σχετικά με Ελληνικούς θησαυρούς στα χέρια του ISIS

Τετάρτη, 27 Δεκεμβρίου 2017 - 15:40

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
            ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: «Ελληνικοί θησαυροί στα χέρια του ISIS»
 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Ελληνικού αλλά και ξένου Τύπου, χιλιάδες πολιτιστικοί θησαυροί βρέθηκαν στην κατοχή του ISIS που οι ισλαμιστές πωλούσαν για να χρηματοδοτήσουν τις εγκληματικές τους ενέργειες.

Δεκάδες χιλιάδες έργα τέχνης και νομίσματα που προέρχονται από τους πολιτισμούς της Αρχαίας Αιγύπτου, της αρχαίας Ελλάδας και της Ανατολίας ανακοινώθηκε ότι εντοπίστηκαν σε μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις για την καταπολέμηση της αρχαιοκαπηλίας. Μεταξύ των ευρημάτων για παράδειγμα συγκαταλέγονται ένα χρυσό στέμμα βασίλισσας με επιγραφή του θεού Ήλιου της Ελληνιστικής εποχής, μια προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου από την εκστρατεία στην Ινδία και ένα άγαλμα θεάς από τον πολιτισμό των Χετταίων, που χρονολογήθηκε 3.000 ετών!  Στα 26.456 (!!!) αντικείμενα που βρέθηκαν περιλαμβάνονται, εκατοντάδες Ελληνικά αλλά και αιγυπτιακά αγάλματα και φοινικικά αγγεία και μάλιστα τα αντικείμενα που εντοπίστηκαν είναι πολυτιμότερα από τα εκθέματα που διαθέτει ένα μέσο μουσείο, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης!

Επί τρεις μήνες, η επονομαζόμενη με το χαρακτηριστικό όνομα «επιχείρηση Ζευς» παρακολουθούσε το δίκτυο αρχαιοκαπήλων που ήθελε να πουλήσει τα έργα τέχνης σε μουσεία και σε συλλέκτες στο εξωτερικό έναντι πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Έξι από τα μέλη του κυκλώματος συνελήφθησαν στις 12 Δεκεμβρίου στη βορειοδυτική επαρχία του Ντούζτζε, ενώ προσπαθούσαν να πουλήσουν τη λεία τους και συνδέονται με τη δράση και με τη χρηματοδότηση του ISIS.


Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

Σε ποιες ενέργειες έχει προχωρήσει το αρμόδιο Υπουργείο για τον εντοπισμό Ελληνικής προέλευσης αντικειμένων και για την προστασία και ανάδειξή τους;


Αθήνα, 27/12/2017

Ο ερωτών Βουλευτής
Ιωάννης Λαγός
Βουλευτής Β’ Πειραιώς
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ