Ερώτηση σχετικά με εκτεταμένες φθορές από βανδάλους στο παλαιό 2ο ΕΠΑ.Λ. του Κιλκίς

Παρασκευή, 10 Μαΐου 2019 - 16:06

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
            ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
            ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΘΕΜΑ: «Εκτεταμένες φθορές από βανδάλους στο παλαιό 2ο ΕΠΑ.Λ. του Κιλκίς»   


Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, την Κυριακή 5 Μαΐου 2019 διαπιστώθηκαν εκτεταμένες ζημίες και καταστροφές στις αίθουσες και στην υλικοτεχνική και ηλεκτρολογική υποδομή του παλαιού Εργαστηριακού Κέντρου Αυτοκινήτου, στο κτήριο στο οποίο στεγαζόταν μέχρι τον Ιανουάριο του 2017, στο Κιλκίς. Το Εργαστηριακό Κέντρο λειτουργεί πλέον σε νέες εγκαταστάσεις της Εργατικής Εστίας Κιλκίς και ανήκει στην αρμοδιότητα του 2ου Επαγγελματικού Λυκείου Κιλκίς, το οποίο στεγάζεται στο κτήριο του Ο.Ε.Α.Δ. Κιλκίς.

Στο κτήριο στο οποίο σημειώθηκε η επίθεση από αγνώστους μέχρι στιγμής δράστες, οι οποίοι όμως τουλάχιστον κατά το δημοσιοποιημένο οπτικοακουστικό υλικό, άφησαν αρκετά, ενδεχομένως επαρκή και ικανά αποτυπώματα καθώς και άλλα πειστήρια, υπάρχουν αποθηκευμένα υλικά καθώς επίσης και υλικοτεχνική και ηλεκτρολογική υποδομή, η οποία μάλιστα βρισκόταν μέχρι την στιγμή της καθολικής καταστροφής της, σε πλήρη λειτουργική κατάσταση. Το κτήριο το επισκέπτονται προς επιθεώρηση σε τακτά χρονικά διαστήματα, εκπαιδευτικοί του Εργαστηριακού Κέντρου, όμως αυτό όπως αποδείχθηκε, δεν στάθηκε ικανός αποτρεπτικός παράγοντας για τους βανδάλους. Να σημειωθεί πως είχε προηγηθεί παραβίαση του εν λόγω χώρου πριν μικρό χρονικό διάστημα από αγνώστους δράστες, χωρίς την πρόκληση φθορών, προφανώς προς αναγνώριση των συνθηκών και των χώρων και βεβαίως προετοιμασία του επόμενου χτυπήματος τους, όπερ και εγένετο. Υπεύθυνος για την φύλαξη του εν λόγω κτηρίου φέρεται να είναι ο Δήμος Κιλκίς.

Επιπλέον, σας δηλώνω πως η ανεύθυνη και προκλητική συμπεριφορά σας να μην απαντάτε, όπως καταρχήν υποχρεούστε από τον Κανονισμό της Βουλής, στα Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου τα οποία σας υποβάλλει ο Λαϊκός Σύνδεσμος Χρυσή Αυγή, επικαλούμενοι την εξελισσόμενη δικαστική διαδικασία στο Τριμελές Εφετείο Αθηνών, ως δικαιολογητικό λόγο για αυτή την στάση σας, πλέον παραβιάζει το Άρθρο 72Α του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας καθώς και τα Άρθρα 6 και 7 του νόμου 4596/2019 σχετικά με το τεκμήριο αθωότητας και συνεπώς σας θέτω προ των συνεπαγόμενων ποινικών και αστικών ευθυνών σας.


Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

Σε ποιες ενέργειες έχει ήδη προβεί η Πολιτεία και σε ποιες περαιτέρω προτίθεται να προβεί προς εξακρίβωση της ταυτότητας των βανδάλων δραστών και την παραπομπή τους στην Ελληνική Δικαιοσύνη;

Πως θα διασφαλισθεί η ασφάλεια των χώρων του εν λόγω κτηρίου από εδώ και πέρα και ποιος είναι υπεύθυνος για αυτήν;

Ποιος θα αναλάβει την πλήρη αποκατάσταση των κατεστραμμένων υποδομών και χώρων και πότε ακριβώς θα επανέλθουν αυτά στην προτέρα κατάσταση;


Αθήνα, 10/05/2019

Ο ερωτών Βουλευτής
Χρήστος Χατζησάββας
Βουλευτής Κιλκίς
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ