Ερώτηση για τον πόλεμο εντυπώσεων μεταξύ της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της κυβέρνησης εις βάρος των κατοίκων του Πηλίου Μαγνησίας

Τετάρτη, 7 Μαρτίου 2018 - 13:08

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: «Περιφέρεια Θεσσαλίας και Κυβέρνηση επιδίδονται σε έναν πόλεμο εντυπώσεων εις βάρος των κατοίκων του Πηλίου Μαγνησίας που ακόμη μετρούν τις πληγές τους από την πρόσφατη θεομηνία» 

Σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την πρωτοφανή θεομηνία που έπληξε τα χωριά του Πηλίου του Νομού Μαγνησίας φαίνεται πως όχι μόνο δεν έχει δρομολογηθεί η αποκατάσταση των ανυπολόγιστων ζημιών που έφεραν σε απόγνωση τους κατοίκους της περιοχής, αλλά τόσο η Περιφέρεια Θεσσαλίας, όσο και η μνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχουν επιδοθεί σε μία διαμάχη εντυπώσεων για το αν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν  αποτελεσματικά τα τεράστια προβλήματα που έχουν προκύψει! 
Συγκεκριμένα την ώρα που οι ντόπιοι αντιμετωπίζουν ακόμη τις καταστροφικές συνέπειες της εν λόγω θεομηνίας, ο Υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, επισκεπτόμενος κατόπιν εορτής τις πληγείσες περιοχές του Δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου, εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και στην Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη, καταλογίζοντάς τους αδράνεια, ελλείψεις στη διαχείριση της καταστάσεως που προκάλεσαν οι ισχυρές βροχοπτώσεις και αδυναμία συνεργασίας με τους Δήμους. Βέβαια ο Δήμαρχος Ζαγοράς-Μουρεσίου ερωτηθείς για το επίπεδο της συνεργασίας του Δήμου του με την Περιφέρεια, κατέρριψε τις παραπάνω καταγγελίες του Υπουργού, δηλώνοντας πως συνεργάζεται με όλους εξίσου καλά, καθώς σκοπός του Δήμου είναι να λυθούν τα προβλήματα της περιοχής.
Ωστόσο απ’ ό,τι φαίνεται η Κυβέρνηση είναι εκείνη που δεν επιδιώκει να συνεργαστεί με τους αρμόδιους τοπικούς φορείς, καθώς στην σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στα Χάνια του Πηλίου  δεν κλήθηκε από το Κυβρνητικό κλιμάκιο ούτε ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, ούτε η κ. Κολυνδρίνη, ενώ ο κύριος Σπίρτζης κατήγγειλε  πως το Υπουργείο  Υποδομών και Μεταφορών έχει καλή συνεργασία με τις Περιφέρειες, αλλά η Περιφέρεια Θεσσαλίας -όπως ισχυρίστηκε - αδυνατεί να συνεργαστεί με τους Δήμους, με συνέπεια τα προβλήματα που προκύπτουν να μην μπορούν να διαχειριστούν. Τόνισε δε πως μηχανικοί του Υπουργείου ήρθαν έγκαιρα στην περιοχή και η Αντι-περιφερειάρχης Μαγνησίας δεν τους έδωσε ούτε καν ένα γραφείο, με συνέπεια να μην μπορούν να εργαστούν.
Τέλος διέψευσε  την κ. Κολυνδρίνη αναφορικά με τις δηλώσεις της για την αποστολή στο υπουργείο των τεχνικών δελτίων για τα έργα αποκαταστάσεως των ζημιών στον παραλιακό δρόμο του Αγίου Ιωάννου Πηλίου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "η χρηματοδότηση εγκρίθηκε από το Υπουργείο, αλλά στο Υπουργείο δεν έφτασε κανένα τεχνικό δελτίο". Αμφισβήτησε επίσης την πραγματοποίηση αυτοψιών στις πληγείσες περιοχές από την Περιφέρεια, λέγοντας ότι "εμείς κάνουμε τώρα τις αυτοψίες για να καταγράψουμε τις ζημιές"..
Την ίδια ώρα η  Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων  Δωροθέα Κολυνδρίνη συντηρώντας τον πόλεμο εντυπώσεων που έχει ξεκινήσει εναντίον της το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών δήλωσε πως η Περιφέρεια Θεσσαλίας ήταν από την πρώτη στιγμή στα χωριά του Πηλίου, όχι μόνο με την φυσική παρουσία της, αλλά και με μηχανήματα και μηχανικούς. Τόνισε δε πως πάνω από 300 νταλίκες μεταφέρουν συνεχώς υλικά, για να υπάρχει βατότητα στους δρόμους, ενώ κάθε μέρα 30 μηχανήματα επιχειρούν. 
Μάλιστα σε ειρωνικό τόνο υπογράμμισε πως δικαιολογείται  η επιθετική συμπεριφορά του Υπουργού, λόγω παντελούς άγνοιας των καταστάσεων, αλλά κυρίως σε μια προσπάθεια συγκαλύψεως, της αδράνειας και της απουσίας του καθώς οι δηλώσεις του, έγιναν από τα Χάνια Πηλίου πρωθύστερα της αυτοψίας του στα σημεία των ζημιών, ενώ όταν βρέθηκε στα σημεία ήρθε αντιμέτωπος με 12 νταλίκες της Περιφερειακής Ενότητας που επιχειρούσαν. 

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

Τα δύο Υπουργεία Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών είναι σε θέση να συντονίσουν τις προβλεπόμενες ενέργειες, τόσο από κυβερνητικής πλευράς, όσο και από αυτήν των αρμόδιων  τοπικών φορέων, ώστε να δρομολογηθούν άμεσα οι απαραίτητες διαδικασίες, για την αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε η πρόσφατη θεομηνία στο Πήλιο του Νομού Μαγνησίας ή θα συνεχίζουν να συντηρούν τον πόλεμο εντυπώσεων που έχει ξεσπάσει για το ποιος κινήθηκε πιο άμεσα και ποιος αδράνησε, γεγονός που σίγουρα δεν βοηθά τους ντόπιους να επιστρέψουν στους κανονικούς ρυθμούς ζωής;

Αθήνα,   6/03/2018
Ο ερωτών  Βουλευτής
Παναγιώτης Ηλιόπουλος
Βουλευτής Μαγνησίας
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ – ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ