Ερώτηση για το πιθανό κλείσιμο των εργοστασίων Ορεστιάδος και Σερρών της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης

Τρίτη, 8 Ιουλίου 2014 - 14:50

ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: «Σχετικά με το πιθανό κλείσιμο των εργοστασίων Ορεστιάδος και Σερρών της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης»

Η διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης σκοπεύει να κλείσει τα εργοστάσια στην Ορεστιάδα και στις Σέρρες, κατόπιν εισήγησης της εταιρείας συμβούλων «Kantor» με την αιτιολογία πως δεν είναι δυνατή η συνέχιση της λειτουργίας των τριών ζαχαρουργείων. Η εξέλιξη αυτή έχει αναστατώσει τους εργαζόμενους, τοπικούς φορείς και τις τοπικές κοινωνίες. Η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης αποτελεί σημαντική παραγωγική μονάδα για τη χώρα και μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότησή της. Είναι απαράδεκτο που η κακοδιαχείριση των εκπροσώπων του κράτους καθώς και η αδιαφορία των τελευταίων κυβερνήσεων οδηγήσανε την εν λόγω εταιρεία σε μείωση της παραγωγής και στον μαρασμό.

Το κλείσιμο των 2 αυτών εργοστασίων θα οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας και στην περαιτέρω δέσμευση της χώρας μας από τις εισαγωγές. Είναι σημαντικό να στηριχθεί η εταιρεία και να αυξήσει τις δραστηριότητές της, στηρίζοντας έτσι όχι μόνο τις τοπικές κοινωνίες, όπου λειτουργούν τα εργοστάσιά της αλλά και την οικονομία της χώρας γενικότερα.

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Θα αποτραπεί το ενδεχόμενο να κλείσουν τα εργοστάσια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης σε Ορεστιάδα και Σέρρες;
Θα προστατευθούν οι θέσεις εργασίας στην εταιρεία αυτή;
Θα πάψει επιτέλους η συνεχής υποβάθμισή που οδηγεί στον μαρασμό της και στο τελικό κλείσιμό της;
Θα γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις σε αυτή ούτως ώστε να αυξήσει την παραγωγή της, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και οικονομικό όφελος για την χώρα;

Αθήνα, 8/07/2014
Ο ερωτών Βουλευτής
Αρτέμιος Ματθαιόπουλος
Βουλευτής Σερρών
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ