Ερώτηση για τις προκλητικές σπατάλες του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης σύμφωνα με το πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης

Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου 2015 - 19:28

ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ: «Προκλητικές σπατάλες του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης σύμφωνα με το πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης»

Το πόρισμα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, κ. Λεάνδρου Ρακιντζή, έπειτα από έλεγχο που πραγματοποίησε στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) έφερε στο φως την ανευθυνότητα του φορέα καθώς και τις προκλητικές σπατάλες που γίνονταν εν μέσω  οικονομικής κρίσης. Την στιγμή που η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει τη χρηματοδότηση αρκετών εκατομμυρίων επειδή ο αρμόδιος φορέας «ξέχασε» να προτείνει τις δράσεις που πρέπει να ληφθούν λίγο πριν από την έναρξη εφαρμογής του σχετικού νόμου, που ορίζει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2015 θα πρέπει να εφαρμοστεί η συλλογή των ανακυκλώσιμων συσκευασιών σε τέσσερα ρεύματα (για πλαστικό, μέταλλο, γυαλί και χαρτί), ο έλεγχος στον ΕΟΑΝ αποκάλυψε  πως ενώ, οι «μνημονιακές» επιταγές και η οικονομική κατάσταση της χώρας έχουν οδηγήσει σε περικοπές μισθών αλλά και σε περιστολή αρκετών αναγκών από τους φορείς του Δημοσίου, στον ΕΟΑΝ καταγράφεται  μια άλλη πραγματικότητα.

Το πόρισμα Ρακιντζή καταγράφει μια σειρά από προκλητικές αποφάσεις που λήφθηκαν κατά τη διάρκεια των διοικητικών συμβουλίων του φορέα. Στην πολυσέλιδη έκθεση αναφέρεται πως «στην 39η συνεδρίασή του (16/01/2013) το ΔΣ καθόρισε τη χιλιομετρική αποζημίωση σε 0,50 ευρώ ανά χλμ. για μετακινήσεις που γίνονται κατ’ εντολή των αρμόδιων οργάνων με στόχο ελεγκτικές ενέργειες, ενώ στην 47η συνεδρίασή του (27/9/2013) το ΔΣ αποφάσισε ότι η χιλιομετρική αποζημίωση θα είναι 0,30 ευρώ ανά χλμ», ενώ για όλο το υπόλοιπο Δημόσιο ισχύει χιλιομετρική αποζημίωση 0,15 ευρώ ανά χλμ. Στην ίδια συνεδρίαση εγκρίθηκε, παράλληλα, και η αγορά ενός οχήματος αξίας 25.000 ευρώ. Επιπλέον, στις 27 Ιουνίου 2013, το ΔΣ του φορέα αποφάσισε ότι το γραφείο του γενικού διευθυντή χρειάζεται γραμματειακή υποστήριξη. Έτσι, λοιπόν, αποφάσισε την απευθείας ανάθεση του έργου έναντι 20.000 ευρώ ετησίως σε εταιρεία παροχής τέτοιων υπηρεσιών. Την εταιρεία, την επέλεξε απευθείας ο γενικός διευθυντής του ΕΟΑΝ, κ. Σκορδίλης. Έναν μήνα αργότερα, στις 29 Ιουλίου 2013, το πόρισμα των ελεγκτών καταγράφει ακόμη μία παράδοξη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, την ανάθεση της Ασφάλισης Αστικής Ευθύνης σε εταιρεία, αντί 5.900 ευρώ ετησίως και για όριο μέχρι 2.5 εκατ. ευρώ. Το πόρισμα καταγράφει ότι «η εν λόγω ασφαλιστική κάλυψη, παρότι κρίνεται λογική, δεν συμβαδίζει με τα ισχύοντα στον λοιπό δημόσιο τομέα, στους υπαλλήλους του οποίου δεν προσφέρεται καμιά ασφαλιστική κάλυψη έναντι αστικών διεκδικήσεων».

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι τα προηγούμενα χρόνια το ΔΣ του ΕΟΑΝ συνεδρίαζε σπάνια. Σύμφωνα με Προεδρικό Διάταγμα του 2008: «Το ∆Σ συγκαλείται από τον πρόεδρό του και συνεδριάζει τακτικά τουλάχιστον µία φορά τον μήνα, έκτακτα δε μετά από πρόσκληση του προέδρου ή τριών µελών του». Το κλιμάκιο ελεγκτών, ωστόσο, διαπίστωσε ότι από την πρώτη συνεδρίαση του ∆Σ του Οργανισμού, που έγινε στις 27/05/2009 και μέχρι τις 22/11/2013 πραγματοποιήθηκαν 49 συνεδριάσεις. Από τις 17 Σεπτεμβρίου 2009 μέχρι και τις 02 Σεπτεμβρίου του 2010, για περίπου ένα έτος, το ∆Σ του Οργανισμού δεν συνεδρίασε καθόλου, ενώ τον Αύγουστο όλων των ετών, από το 2009 μέχρι και το 2013, τα μέλη του ΔΣ προφανώς έκαναν διακοπές. Παράλληλα, στο εν λόγω πόρισμα αναγράφεται ότι τη διετία 2012-2013, στη φάση της στελέχωσης του Οργανισμού, έγιναν προμήθειες εξοπλισμού γραφείων (προσωπικοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, περιφερειακά, λογισμικό, έπιπλα, είδη γραφείου, κλιµατιστικά). Οι προμήθειες αυτές κόστισαν 42.047 ευρώ και κρίνονται υπερβολικές. Το χειρότερο όλων, όμως, είναι ότι από τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε προέκυψε πως ο ΕΟΑΝ δεν επέβαλε τις κυρώσεις που έπρεπε για δυσλειτουργίες που καταγγέλλονταν για τη λειτουργία συστημάτων διαχείρισης των αποβλήτων. Συγκεκριμένα, διερευνήθηκαν οι ενέργειες του ΕΟΑΝ που ήταν σχετικές µε συστήματα που εμφάνισαν σοβαρά προβλήματα κατά τη λειτουργία τους ή έγιναν αντικείμενα καταγγελιών προς τους ελεγκτικούς µμηχανισμούς. Όπως προέκυψε λοιπόν, τον Ιανουάριο του 2009, πραγματοποιήθηκε έλεγχος σχετικά µε τη λειτουργία του συστήματος και την τήρηση των όρων έγκρισης στο Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσσωρευτών ΣΥ∆ΕΣΥΣ ΑΕ. Παρά το γεγονός ότι εντοπίστηκαν παρατυπίες, δεν φαινόταν πουθενά αν έχουν επιβληθεί από την αρμόδια υπηρεσία σχετικές διοικητικές κυρώσεις, όπως προβλέπεται. Εν τω μεταξύ, άλλα επιχειρησιακά σχέδια τα οποία έπρεπε να είχαν προωθηθεί παρέμεναν, σύμφωνα με το πόρισμα Ρακιντζή, μέχρι και τρία χρόνια στα συρτάρια των υπευθύνων. Προκειμένου να μη χαθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την ανακύκλωση, το αρμόδιο Υπουργείο κατέθεσε σχέδιο νόμου, στο οποίο ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το άρθρο 11, που αφορά στα αποθεματικά κεφάλαια των Συλλογικών Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης, δηλαδή των ανώνυμων εταιρειών στις οποίες έχει εκχωρηθεί δημόσια εξουσία για να εισπράττουν τον φόρο ανακύκλωσης από τις εταιρίες που διακινούν προϊόντα στην ελληνική αγορά. Ωστόσο,  υπάρχουν εταιρείες οι οποίες δεν έχουν εναρμονιστεί ακόμη με τη νομική υποχρέωση της χωριστής συλλογής σε τέσσερα ρεύματα αποβλήτων συσκευασίας.

Ερωτώνται οι κ. κ. υπουργοί:

Έχει παραπεμφθεί, και αν όχι γιατί, η υπόθεση στον Εισαγγελέα για τον καταλογισμό τυχόν ποινικών ευθυνών;
Ποιες είναι οι κυρώσεις που προβλέπονται να επιβληθούν στις εταιρείες που δεν έχουν εναρμονιστεί ακόμη με την υποχρέωση για την συλλογή των ανακυκλώσιμων συσκευασιών σε τέσσερα ρεύματα;

Αθήνα, 11/02/2015
Ο ερωτών Βουλευτής
Ελένη Ζαρούλια
Βουλευτής Β’ Αθηνών
ΛΑΪΚΟY ΣΥΝΔΕΣΜΟY - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ