Ερώτηση για τις προκλητικές δηλώσεις του αρχηγού του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού

Τρίτη, 23 Δεκεμβρίου 2014 - 17:44

ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: «Προκλητικές δηλώσεις του αρχηγού του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού»

Οι κινήσεις του τουρκικού Στόλου μέχρι τις ακτές της Αττικής, η περικύκλωση της Σκύρου, οι ενέργειες στις Κυκλάδες, όλα αυτά που αφελώς τα ελληνικά ΜΜΕ (ακόμα και αυτά που υποτίθεται ότι «ειδικεύονται» στην άμυνα) χαρακτηρίζουν ως «κρουαζιέρες των τούρκων» δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια καλά σχεδιασμένη προετοιμασία του τουρκικού Ναυτικού για να είναι έτοιμο να εμπλακεί σε σύρραξη με την Ελλάδα. Αυτό ακριβώς λέει σε άρθρο του στην εφημερίδα «Τζουμχουριέτ» ο Αρχηγός του τουρκικού Ναυτικού  Μπουλέντ Μποστάνογλου, όπου τονίζει ότι το δικαίωμα της Ελλάδας να ανακηρύξει ζώνη χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Αιγαίο είναι αφορμή πολέμου για την Τουρκία.

Κάποια από αυτά που ειπώθηκαν έχουν ιδιαίτερη σημασία, ειδικότερα στην σημερινή συγκυρία:

-«Η Τουρκία είναι μια χώρα με μεγάλη ναυτική παράδοση και δεν μπορεί να ανεχθεί τέτοιες κινήσεις.»

-«Αν η Ελλάδα το επιχειρήσει θα τους χτυπήσουμε και θα νικήσουμε»

-«Από το 2023 το τουρκικό Ναυτικό με την ολοκλήρωση του προγράμματος του μίνι αεροπλανοφόρου, τη νέα γενιά αντιτορπιλικών (TF-2000), τη νέα γενιά φρεγατών (TF-400) και τη νέα γενιά κορβετών του προγράμματος MIlgem θα είναι παγκόσμια δύναμη».

-«Το Αιγαίο και η Μεσόγειος είναι στρατηγικός χώρος για την Τουρκία και θα τον υπερασπιστεί, ενώ δεν θα επιτρέψει στην Ελλάδα να τους αποκλείσει από την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στο Αιγαίο!»

-«Οι συμφωνίες Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου έχουν ως στόχο να «περικυκλώσουν»  την Τουρκία αλλά αυτό το τουρκικό Ναυτικό δεν θα το επιτρέψει…».

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

Πώς απάντησε η ελληνική πλευρά στις απαράδεκτες αυτές δηλώσεις;
Υπήρξε, ή θα υπάρξει κάποια πρωτοβουλία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, με δεδομένο το ότι οι Τούρκοι, ανήκουν, όπως και εμείς, στην εν λόγω συμμαχία;
Τέτοιου είδους απαράδεκτες δηλώσεις συνάδουν με τις υποτιθέμενες εργασίες του «Συμβουλίου Συνεργασίας»; 
Θα υπάρξει επιτέλους κάποια έντονη αντίδραση πέρα από τις γνωστές ανούσιες ανακοινώσεις;

Αθήνα, 23/12/2014
Ο ερωτών Βουλευτής
Ηλίας Παναγιώταρος
Βουλευτής Β’ Αθηνών
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ