Ερώτηση για την οικολογική καταστροφή που απειλεί την λίμνη Κάρλα

Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου 2015 - 19:49

ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ

ΘΕΜΑ: «Οικολογική καταστροφή απειλεί την λίμνη Κάρλα»

Έντονη ανησυχία υπάρχει τον τελευταίο καιρό για επερχόμενη καταστροφή της λίμνης Κάρλα εξαιτίας της επικίνδυνης μείωσης της στάθμης του νερού. Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η λίμνη είναι πολύ κρίσιμη καθώς κατά τη διάρκεια του χειμώνα πρέπει οπωσδήποτε να γίνει εμπλουτισμός του νερού της για να σωθεί και για να παραμείνει ασφαλής και η πανίδα της. Οι μεγάλες καθυστερήσεις σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στην ομαλή ολοκλήρωση του έργου εμπλουτισμού της.

Πρέπει οπωσδήποτε να γίνει μεταφορά μεγάλης ποσότητας νερού από τον Πηνειό αλλιώς το καλοκαίρι θα ξεραθεί ολοκληρωτικά. Σημειώνεται, δε, ότι για τη λίμνη Κάρλα έχουν ξοδευτεί μεγάλα ποσά από ευρωπαϊκά κονδύλια, τα οποία η χώρα μας απειλείται να επιστρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η αδιαφορία των αρμόδιων υπηρεσιών για τη λειτουργία και την περιφρούρηση του έργου είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές βλάβες στα αντλιοστάσια της Πέτρας στην Κάρλα και να μην αντλούνται νερά από τον Πηνειό, να είναι συνέχεια ανοικτό το θυρόφραγμα προς τον Παγασητικό και επομένως να μην υπάρχουν εισροές νερού στον ταμιευτήρα τα τελευταία τρία χρόνια. Εξαιτίας όλων αυτών, έχει μειωθεί δραματικά το επίπεδο πλημμυρισμού της λίμνης, αφού πρόσφατες μετρήσεις αποδεικνύουν ότι η ακτογραμμή πλημμυρισμού της λίμνης έχει υποχωρήσει, σε κάποια σημεία μέχρι και ένα χιλιόμετρο από τα περιμετρικά όρια. Η μείωση, δε, του όγκου του νερού στη λίμνη έχει υποβιβάσει τη στάθμη της επιφάνειας της λίμνης σε πολύ χαμηλά  επίπεδα. Η μέση στάθμη του νερού είναι σήμερα μόλις τριάντα εκατοστά (+0,30 μ), όταν το οικολογικό όριο, που επιβάλλουν οι περιβαλλοντικοί όροι, είναι δυόμισι μέτρα (+2,50 μ), πράγμα που θέτει σε άμεσο κίνδυνο την υπάρχουσα πανίδα και προοιωνίζει τεράστια οικολογική καταστροφή την καλοκαιρινή περίοδο. Επίσης υποβαθμίζεται διαρκώς η ποιότητα το νερού της λίμνης από την δραματική μείωση του όγκου και την έλλειψη ανανέωσης του.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

Για πόσο χρονικό διάστημα βρίσκονται υπό εγκατάλειψη, με σοβαρές βλάβες, τα αντλιοστάσια της Πέτρας στην Κάρλα εμποδίζοντας την άντληση νερού από τον Πηνειό ποταμό;
Πότε θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες αποκατάστασης των ζημιών; Πότε θα ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες ενέργειες για να αποφευχθεί η επερχόμενη οικολογική καταστροφή της λίμνης;

Αθήνα, 10/01/2015
Ο ερωτών Βουλευτής
Ιωάννης Λαγός
Βουλευτής Β’ Πειραιώς
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ