Ερώτηση για την νοσηλευτική περίθαλψη των κατοίκων της Ηλείας

Πέμπτη, 3 Ιουλίου 2014 - 21:17

ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: «Σε οριακό σημείο η νοσηλευτική περίθαλψη των κατοίκων της Ηλείας»

Τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της περιφερειακής ενότητας Ηλείας βρίσκονται σε οριακή κατάσταση καθώς αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των κατοίκων τις περιοχής. Το φαινόμενο εντοπίζεται εντονότερα στα Κέντρα Υγείας και στα αγροτικά ιατρεία των απομακρυσμένων και ορεινών περιοχών, όπου απουσιάζουν ακόμα και οι βασικές ειδικότητες ιατρών ενώ δεν υπάρχουν τα απαραίτητα υλικά, θέτοντας σε κίνδυνο χιλιάδες ανθρώπινες ζωές.

Πιο συγκεκριμένα, στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας, υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τους ασθενείς, όχι μόνο κατά τις ημέρες εφημερίας, αλλά και σε καθημερινή βάση, καθώς δεν υπάρχουν βασικά υλικά αλλά ούτε ιατρικό προσωπικό, ενώ αντίστοιχα προβλήματα υφίστανται και στο Νοσοκομείο Πύργου. Στην Χειρουργική Κλινική του νοσοκομείου Αμαλιάδας, έχουν απομείνει μόνο δύο ιατροί – χειρουργοί και για να μπορεί να λειτουργεί σωστά, χρειάζονται άλλοι δύο, ενώ η Παθολογική Κλινική χρήζει άμεσης στελέχωσης με έναν ακόμη καρδιολόγο και έναν παθολόγο. Αντίστοιχα τα ίδια ισχύουν και στο Κέντρο Υγείας Κρεσταίνων και Αρχαίας Ολυμπίας.

Οι μέχρι τώρα διαγωνισμοί που έχουν προκηρυχθεί έχουν αποβεί άκαρποι, καθώς η περιοχή δεν έχει χαρακτηρισθεί ως «προβληματική» ώστε να ανταποκριθεί το Υπουργείο Υγείας άμεσα, με τα όποια υπηρεσιακά οφέλη μπορεί να επιφέρει αυτή η ενέργεια.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

Προτίθεται να προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να στελεχωθούν τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Ηλείας με το απαιτούμενο ιατρικό προσωπικό και να αντιμετωπιστεί άμεσα το ζήτημα της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των κατοίκων των ορεινών περιοχών;

Αθήνα, 03/07/2014
Ο ερωτών Βουλευτής
Χρήστος Παππάς
Βουλευτής Επικρατείας
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ