Ερώτηση για την μη υλοποίηση της τουριστικής επένδυσης στις Νηές του Νομού Μαγνησίας

Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2017 - 15:21

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

ΘΕΜΑ: «Από το 2010 έως και σήμερα παραμένει στα χαρτιά η τουριστική επένδυση στις Νηές του Νομού Μαγνησίας» 
  
Η επένδυση στις Νηες Σούρπης του Νομού Μαγνησίας  της Golfing Developments (θυγατρικής εταιρίας του ομίλου εταιρειών της Dolphin Capital Investors LTD έχει περάσει κυριολεκτικά από σαράντα κύματα και παραμένει από το 2010 έως και σήμερα στα χαρτιά.
Πρόκειται για μια μεγάλη επένδυση που θα δώσει πνοή στην οικονομία και στον τουρισμό της περιοχή και θα περιλαμβάνει ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων, 220 επώνυμες οικιστικές μονάδες, 390 μη επώνυμες οικιστικές μονάδες, ένα Γήπεδο γκολφ 18 οπών σχεδιασμένο από τον διάσημο Gary Player, ένα Beach club και άλλες εγκαταστάσεις αναψυχής.
Βασική αιτία της μεγάλης καθυστερήσεως για την υλοποίηση της επενδύσεως είναι η αμφισβήτηση από την Κτηματική υπηρεσία του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της εν λόγω περιοχής. Στο πόρισμα που εξέδωσε τον Απρίλιο του 2010, ο Προϊστάμενος της Κτηματικής Υπηρεσίας του Ν. Μαγνησίας Δημήτρης Ευθυμίου, για το ιδιοκτησιακό καθεστώς ορισμένων εκτάσεων που είναι αντικείμενο διεκδίκησης μεταξύ της Ι.Μ. Δημητριάδος και του Ελληνικού Δημοσίου, αναφέρει ότι «Από τα συμβόλαια που υπέγραψε η Golfing Developers Α.Ε. με την Ι.Μ.Δ. (συμβάσεις μίσθωσης αγρών και αγοροπωλησίας ακινήτων), διαπιστώθηκε ότι αυτά αναφέρονται στο αριθ. 6920/80 συμβόλαιο της συμβολαιογράφου Βόλου Δήμητρας Ζαχογιώργου. Ενώ όμως το συμβόλαιο περιγράφει και αναφέρεται σε έκταση εμβαδού 1.358 στρεμμάτων, στα παραπάνω συμβόλαια η έκταση ανέρχεται σε 2.903,62 στρ. Δηλαδή η Ι.Μ.Δ. πούλησε ή μίσθωσε 1.545,6 στρέμ. παραπάνω απ’ ό,τι αναφέρεται στο συμβόλαιό της.
Το πόρισμα της πραγματογνωμοσύνης ωστόσο, που είχε ανατεθεί από την Μητρόπολη Δημητριάδος στο ΤΕΕ Μαγνησίας, ως τεχνικού συμβούλου του Κράτους, και είχε αναλάβει να διενεργήσει ο μελετητής – μηχανικός Ανδρέας Δογκάκης το 2012 πιστοποιούσε ότι η ιδιοκτησία των αμφισβητούμενων από το Ελληνικό Δημόσιο εκτάσεων είναι της Μητρόπολης Δημητριάδος. 
Πρόσφατα και μετά από 7 ολόκληρα χρόνια καθυστερήσεως η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου Λάρισας, έστειλε στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο μια τελευταία εισήγηση που ίσως δώσει το πράσινο φως για την υλοποίηση της τουριστικής μονάδας στις Νηες. Όπως τονίζουν νομικοί κύκλοι της περιοχής το πρόβλημα με τις Νηες, ήταν ότι κάποιοι είχαν καλλιεργήσει την εικόνα ότι δήθεν οι τίτλοι ιδιοκτησίας που είχε η Εκκλησία, δεν αφορούσαν τη συγκεκριμένη έκταση, αλλά κάποια άλλη, με αποτέλεσμα να μην μπορεί  να γίνει ταυτοποίηση. Τελικά η ταυτοποίηση αυτή επιτέλους έγινε με την διοικητική και τεχνική έκθεση της Κτηματικής Υπηρεσίας και εφόσον έχουν γίνει οι προβλεπόμενες ενέργειες από την Golfing Developers Α.Ε το έργο δεν πρέπει να παραμένει άλλο στα χαρτιά.
Την ίδια ώρα η οικολογική ομάδα με την επωνυμία «Αιολίς» εκφράζει τις ενστάσεις της για την επένδυση στις Νηές, τονίζοντας πως η περιοχή πρέπει να ξεφύγει από τις εντατικές μορφές τουρισμού (μαζικός τουρισμός, όπως λέγεται), σε πιο ήπιες μορφές τουρισμού, όπως ο αγροτουρισμός, ο πράσινος τουρισμός ή ο οικοτουρισμός. 
Ωστόσο οι τοπικοί φορείς και κυρίως η Ένωση Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Επαρχίας Αλμυρού  αγανακτισμένοι με τις αντιδράσεις των οικολογικών ομάδων και γενικότερα με όλες τις καθυστερήσεις που «πάγωσαν» την υλοποίηση της επενδύσεως τονίζουν πως η πολύπλευρη κρίση που μαστίζει και την περιοχή της Μαγνησίας δεν αντιμετωπίζεται, παρά μόνο με την μείωση των φόρων και την αύξηση των επενδύσεων. Επισημαίνουν δε  πως είναι και αυτοί θύματα της ατολμίας των  πολιτικών παραγόντων στην υποστήριξη των επενδύσεων, καθώς στα λόγια όλοι οι πολιτικοί υποστηρίζουν τις επενδύσεις, αλλά στην πράξη ελάχιστοι είναι αυτοί που βγαίνουν μπροστά. Τέλος υπενθυμίζουν πως η επένδυση στις Νηες δεν αφορά μόνο την επαρχία Αλμυρού, αλλά ολόκληρη την Μαγνησία και κυρίως το πολιτικό αεροδρόμιο, τον Βόλο και ολόκληρο το Πήλιο.

Ερωτάται η  αρμόδια υπουργός:

Το Υπουργείο Τουρισμού λαμβάνοντας υπόψιν αφενός τις προτάσεις των οικολογικών ομάδων και αφετέρου την σημασία μιας τόσο μεγάλης επενδύσεως για τον τουρισμό και την οικονομία  στην ευρύτερη περιοχή  είναι σε θέση «ανάψει το πράσινο φως», ώστε να ξεκινήσει η υλοποίηση των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων στις Νηές του Νομού Μαγνησίας; 

Αθήνα,   28/11/2017
Ο ερωτών  Βουλευτής
Παναγιώτης Ηλιόπουλος
Βουλευτής Μαγνησίας
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ – ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ