Ερώτηση για την καθυστέρηση των εργασιών ανάπλασης και πεζοδρόμησης της οδού Αγίας Σοφίας στην Θεσσαλονίκη

Δευτέρα, 6 Οκτωβρίου 2014 - 19:54

ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ

ΘΕΜΑ: «Η καθυστέρηση των εργασιών ανάπλασης και πεζοδρόμησης της οδού Αγίας Σοφίας στην Θεσσαλονίκη οδηγεί σε οικονομική καταστροφή τους καταστηματάρχες της περιοχής»

Σε απόγνωση βρίσκονται οι καταστηματάρχες στην οδό Αγ. Σοφίας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, λόγω των εργασιών για την οριστική πεζοδρόμηση της περιοχής, καθώς, όπως λένε, είδαν τους τζίρους τους να κάνουν βουτιά έως και 50%. Οι καταστηματάρχες καταγγέλλουν ότι οι εργασίες ανάπλασης ξεκίνησαν αιφνιδιαστικά στις 23 Αυγούστου και προχωρούν με αργούς ρυθμούς, ενώ υποστηρίζουν πως δεν τηρείται η σύμβαση που είχε υπογραφεί μεταξύ του δήμου και του εργολάβου και η οποία προβλέπει ότι πρέπει να υπάρχει δίοδος και για τα οχήματα. «Δεν είμαστε κατά του έργου, αντίθετα θέλουμε να γίνει, αλλά να προχωρήσει και να τελειώσει γρήγορα» τόνισε σε τοπικά μέσα  καταστηματάρχης στην περιοχή, ενώ πρόσθεσε ότι η πρόσβαση των πελατών στα καταστήματα της περιοχής  γίνεται με μεγάλη δυσκολία. «Οι καταστηματάρχες βρίσκονται σε απόγνωση καθώς αιφνιδιαστικά ξεκίνησαν οι εργασίες και έχει κλείσει οποιαδήποτε πρόσβαση και για τους πελάτες αλλά και για την τροφοδοσία των καταστημάτων. Είναι σε αδιέξοδο οι καταστηματάρχες» τόνισε ο δικηγόρος των περίπου 50 καταστηματαρχών.

Μάλιστα, όπως σημείωσε ο ίδιος, οι φορτοεκφορτώσεις γίνονται με δυσκολία. «Ένα περιστατικό υγείας να προκύψει, ο χώρος είναι αποκλεισμένος, δεν θα μπορέσει να προσεγγίσει ασθενοφόρο. Το ίδιο ισχύει και σε περίπτωση φωτιάς» υπογράμμισε παράλληλα ο νομικός εκπρόσωπος των καταστηματαρχών της περιοχής. Σχετικά με το θέμα της πτώσης του τζίρου των καταστηματαρχών σημείωσε ότι «δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το πώς θα αποζημιωθούν», ενώ συμπλήρωσε ότι «Μέχρι να γίνει το έργο, δεν θα υπάρχουν επιχειρήσεις στην περιοχή». Οι έμποροι της περιοχής κάλεσαν το δημοτικό συμβούλιο να πάρει θέση και να επιλυθούν σύντομα τα προβλήματα.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

Για ποιον λόγο έχουν καθυστερήσει οι εργασίες ανάπλασης και πεζοδρόμησης της οδού Αγίας Σοφίας;
Υπάρχει ακριβές χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής τους και ποιο είναι αυτό;
Πρόκειται να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα υποστήριξης των καταστηματαρχών της περιοχής λόγω της ζημίας την οποία υφίστανται εξαιτίας της καθυστέρησης των εκτελούμενων εργασιών;

Αθήνα, 06/10/2014
Ο ερωτών Βουλευτής
Αρτέμιος Ματθαιόπουλος
Βουλευτής Σερρών
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ