Ερώτηση για την επιδείνωση της υγείας των καρκινοπαθών λόγω της οικονομικής κρίσης

Τρίτη, 23 Δεκεμβρίου 2014 - 17:29

ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: «Επιδείνωση της κατάστασης της υγείας τους λόγω της οικονομικής κρίσης αντιμετωπίζουν οι 9 στους 10 καρκινοπαθείς»

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, σε επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των πασχόντων από καρκίνο έχει συντελέσει η παρατεταμένη περίοδος οικονομικής ύφεσης που βιώνει η Ελλάδα. Η έρευνα με τίτλο «Επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη ζωή των καρκινοπαθών», που διεξήχθη από τον επίκουρο καθηγητή Πολιτικής Υγείας Κυριάκο Σουλιώτη, για λογαριασμό του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων και Ιατρών Αθηνών (Κ.Ε.Φ.Ι.), στο πλαίσιο της εκστρατείας «Δικαίωμά μου!», κατέδειξε επίσης ότι το 30,5% εκ των ερωτηθέντων καρκινοπαθών αντιμετωπίζει εμπόδια στην πρόσβαση στον γιατρό, ενώ το 25,4% αντιμετωπίζει εμπόδια και στη θεραπεία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα ο κ. Σουλιώτης, η συντριπτική πλειονότητα του δείγματος βρίσκεται υπό ασφαλιστική κάλυψη, και πάνω από το 60% των ασθενών παρακολουθούνται από γιατρούς του δημόσιου τομέα, όμως το βασικό εμπόδιο στην πρόσβαση αφορά στην καθυστέρηση στο κλείσιμο του ραντεβού, με επιπρόσθετα εμπόδια την απόσταση και τη δυσκολία μετακίνησης. Σε ότι αφορά τη θεραπεία, ως μεγαλύτερο εμπόδιο στην πρόσβαση παρουσιάζεται η δυσκολία εύρεσης του προϊόντος, και εν συνεχεία η δυσκολία συνταγογράφησης ή χορήγησης της απαιτούμενης γνωμάτευσης από γιατρό δημόσιου νοσοκομείου.

Ωστόσο, το πλέον δυσοίωνο όλων, σύμφωνα με τον κ. Σουλιώτη, είναι ότι 45,8% όσων αντιμετώπισαν εμπόδια στην πρόσβαση στη θεραπεία δήλωσαν πως αυτό είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια ή την καθυστέρηση στη λήψη της, με συνέπεια την επιδείνωση της κατάστασης της υγείας στο 96,3% εξ αυτών. Τέλος, όσον αφορά στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, το 68% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι έχει περιορίσει δραστικά τις δαπάνες σε είδη πρώτης ανάγκης, ενώ περίπου οι μισοί εξ αυτών έχουν αναζητήσει δανεισμό από το κοινωνικό τους περιβάλλον προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Σκοπεύει το υπουργείο να εξασφαλίσει αμεσότητα  στα ραντεβού των καρκινοπαθών με τους γιατρούς του δημοσίου, έτσι ώστε να μην καθυστερεί η θεραπεία τους και κατά συνέπεια να επιδεινώνεται η κατάσταση της υγείας τους;

Αθήνα, 23/12/2014
Ο ερωτών Βουλευτής
Δημήτριος Κουκούτσης
Βουλευτής Μεσσηνίας
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ