Ερώτηση για την αναστολή λειτουργίας των ιδιωτικών ψυχιατρικών κλινικών λόγω αδυναμίας του ΕΟΠΥΥ

Πέμπτη, 3 Ιουλίου 2014 - 21:06

ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: «Αναστολή λειτουργίας των ιδιωτικών ψυχιατρικών κλινικών, λόγω αδυναμίας του ΕΟΠΥΥ να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του»

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού αλλά και του έντυπου Τύπου, του δελτίου Τύπου της ένωσης ψυχιατρικών κλινικών και της από 13/03/2014 εξώδικης δήλωσης–καταγγελίας της ψυχιατρικής κλινικής με διακριτικό τίτλο «Παλλάδιο θεραπευτήριο Ε.Π.Ε.» προς τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., καθώς επίσης και της ανοικτής επιστολής προς τους ασθενείς και τους συνοδούς τους από την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών, όπου αναφέρεται ότι: «το σύνολο των κλινικών βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο, εξαιτίας της ανέφικτης κυβερνητικής πολιτικής στην υγεία» και επιπλέον την αναφορά του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών προς τον τ. υπουργό Υγείας, κ. Αδωνι Γεωργιάδη με θέμα «την άμεση αναθεώρηση του ύψους του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για τις ιδιωτικές ψυχιατρικές κλινικές» πληροφορηθήκαμε ότι ο ΕΟΠΥΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του προς όλους ανεξαιρέτως τους παρόχους υγείας. Πιο συγκεκριμένα, η ανωτέρω ψυχιατρική κλινική αναστέλλει την λειτουργία της τον Αύγουστο του 2014, λόγω οικονομικών προβλημάτων που της προκάλεσε η υπέρμετρη καθυστέρηση πληρωμών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αλλά και η αναδρομική εφαρμογή REBATE και CLAWBACK και μάλιστα σε ποσοστό 50% στο τιμολόγιο των παρασχεθεισών υπηρεσιών και καλεί το Υπουργείο Υγείας εντός διμήνου, όπως ο νόμος ορίζει (ν.235/2000) να παραλάβει-μεταφέρει τους νοσηλευόμενους ασθενείς–ασφαλισμένους σε άλλες μονάδες ψυχικής υγείας δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα. Η παραπάνω κλινική με δυναμικότητα 220 κλινών, νοσηλεύει 205 ασθενείς και απασχολεί 70 άτομα προσωπικό. Ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση μας, πέντε επιπλέον ψυχιατρικές κλινικές προτίθενται να αναστείλουν την λειτουργία τους, συνολικής δυναμικότητος 1.100 κλινών, με απασχολούμενο προσωπικό 450 περίπου ατόμων διαφόρων ειδικοτήτων. Ας σημειωθεί ότι όλες αυτές οι κλινικές λειτουργούν επί σειρά δεκαετιών, ορισμένες δε εξ αυτών άνω των σαράντα ετών προσφέροντας υπηρεσίες στους ψυχικά πάσχοντες, καθώς και εργασία στον δοκιμαζόμενο Ελληνικό λαό.

Σημειώνεται ότι στην επικράτεια λειτουργούν 38 ψυχιατρικές κλινικές με 4.000 περίπου εργαζομένους και πλήθος συνεργατών και περιθάλπουν περί τους 5.500 ασθενείς σε μόνιμη βάση. Όπως είναι φανερά αντιληπτό, αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες μας, το 25% των ανεπτυγμένων κλινών των ιδιωτικών ψυχιατρικών κλινικών θα αναστείλει την παροχή υπηρεσιών στους πάσχοντες συμπολίτες μας με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

Τι προτίθεσθε να κάνετε για την ασφαλή μεταφορά των ήδη νοσηλευομένων ασθενών στις υπό αναστολή λειτουργίας κλινικές και πού θεωρείτε ότι αυτοί δύνανται να μεταφερθούν, την στιγμή που οι υπόλοιπες ιδιωτικές κλινικές έχουν πληρότητα άνω του 95%; Τι θα συμβεί στις αντίστοιχες κλινικές του Δημοσίου, όπου ομιλούμε ήδη για ακόμη 205 χρόνιους ασθενείς και με τον φόβο αυτοί να πολλαπλασιασθούν άμεσα;

Ας σημειωθεί ότι οι ψυχιατρικές κλινικές νοσηλεύουν ανθρώπους και απασχολούν εργαζομένους με συγκεκριμένο νόμο-πλαίσιο και πρέπει να έχουν συγκεκριμένες υποδομές, βάσει των σχετικών νόμων και προεδρικών διαταγμάτων. Πώς περιμένετε μία λειτουργούσα ψυχιατρική κλινική με θεσμοθετημένο από το 2007 νοσήλιο της τάξεως των 40,75 Ευρώ με προεδρικό διάταγμα, μετά την λειτουργία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και της θέσπισης συμμετοχής και κατόπιν της εφαρμογής των REBATE και CLAWBACK να δύναται να νοσηλεύσει ασθενείς με νοσήλιο 18,00 Ευρώ ημερησίως;

Αθήνα, 03/07/2014
Ο ερωτών Βουλευτής
Ηλίας Παναγιώταρος
Βουλευτής Β’ Αθηνών
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ