Ερώτηση για την ανάγκη τροποποίησης κοινής υπουργικής απόφασης που αποδυναμώνει την προστασία του Ασωπού ποταμού

Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου 2015 - 18:55

ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ

ΘΕΜΑ: «Αναγκαία η τροποποίηση της κοινής υπουργικής απόφασης 20488/2010 που αποδυναμώνει την προστασία του Ασωπού ποταμού»

Λίγες ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές η απελθούσα κυβέρνηση προέβη στην υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης σχετικά με την τροποποίηση της υπ’ αριθ. 20488/2010 κοινής υπουργικής απόφασης «Καθορισμός Ποιοτικών Περιβαλλοντικών Προτύπων στον ποταμό Ασωπό και Οριακών Τιμών Εκπομπών υγρών βιομηχανικών αποβλήτων στη λεκάνη απορροής του Ασωπού» και συναφών διατάξεων. Με τη νέα αυτή απόφαση τα όρια των ρύπων διπλασιάζονται ή και τριπλασιάζονται σε αρκετές περιπτώσεις, μειώνονται οι έλεγχοι εκροών ρύπων από τις επιχειρήσεις ενώ παράλληλα δόθηκε νέα παράταση χρόνου για την εφαρμογή των όρων της νομοθεσίας στις βιομηχανίες που χρησιμοποιούν επαναχρησιμοποιημένα απόβλητα.

Πιο συγκεκριμένα, το όριο για τον ολικό φώσφορο από 1mg/l αυξάνεται σε 5mg/l, για το βιολογικώς απαιτούμενο οξυγόνο από 10mg/l σε 25mg/l, για τα θειούχα από 0,5mg/l σε 2mg/l, για τα θειικά από 200mg/l σε 750mg/l, για τα λίπη και έλαια από 8mg/l σε 15mg/l, για τα ορυκτέλαια-υδρογονάνθρακες από 4mg/l σε 10mg/l κοκ. Εξαιρούνται οι πτηνο-κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις από τους όρους της νομοθεσίας για την απορροή των υγρών αποβλήτων μέσα στο έδαφος. Καταργείται η υποχρέωση καθημερινού ελέγχου στα φρεάτια εξόδου των υγρών αποβλήτων των βιομηχανιών, ενώ η συχνότητά του θα καθορίζεται στην Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων ή Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων της κάθε βιομηχανίας. Τέλος, παρατείνεται κατά ένα ακόμη έτος, δηλαδή έως 31 Δεκεμβρίου 2015, το χρονικό περιθώριο για τις βιομηχανίες να αναθεωρήσουν τους περιβαλλοντικούς όρους τους και να συμμορφωθούν, ενώ η αρχική πρόβλεψη ήταν έως το τέλος του α’ εξαμήνου 2011. Οι τροποποιήσεις αυτές αποτελούν δείγμα της αδιαφορίας για τη συνεχιζόμενη ρύπανση του Ασωπού ποταμού, για την προστασία του ευρύτερου περιβάλλοντος και για τις συνέπειες στην ανθρώπινη ζωή. Επίσης αδρανοποιείται και αποδυναμώνεται η διαδικασία των θεσμοθετημένων ελέγχων.

Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:

Έχουν σκοπό να εφαρμόσουν ή θα καταργήσουν τη συγκεκριμένη ΚΥΑ της προηγούμενης Βουλής;
Σε ποιες ενέργειες και με τι χρονοδιάγραμμα θα προβούν ώστε να τεθεί υπό έλεγχο η ρύπανση του Ασωπού;
Ποια μέτρα (μεσοπρόθεσμα-μακροπρόθεσμα) θα λάβουν ώστε να διασφαλιστεί η εφαρμογή νομοθεσίας για την προστασία της δημόσιας υγείας, του υδροφόρου ορίζοντα και του περιβάλλοντος της περιοχής του Ασωπού;

Αθήνα, 12/02/2014
Ο ερωτών Βουλευτής
Νικόλαος Μίχος
Βουλευτής Εύβοιας
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ