Ερώτηση για την ανάδειξη της μάχης της Βέργας και του Δυρού στη Μάνη

Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2017 - 17:01

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ: «Η ανάδειξη της μάχης της Βέργας και Δυρού στη Μάνη στο πλαίσιο ενισχύσεως της Εθνικής Μνήμης»   

Πανθομολογουμένως η Πελοπόννησος αποτελεί ένα θέατρο αλλεπάλληλων μαχών, στο οποίο εδόθησαν πολλές και καθοριστικές μάχες για την Εθνεγερσία, ενώ συγκεκριμένα στη Μάνη συνετελέσθησαν γεγονότα μείζονος ιστορικής σημασίας. Στη καρδιά της Μάνης λοιπόν, στο δρόμο για το σπήλαιο του Δυρού δεσπόζει ένα επιβλητικό άγαλμα το οποίο αναπαριστά τη «κυρά του χωριού», φέροντας ένα δρεπάνι. Συμβολίζει την απαράμιλλη γενναιότητα και αποφασιστικότητα εκείνων των γυναικών οι οποίες ερρίφθησαν στη μάχη του Δυρού με άκαμπτο σθένος και λυσσώδη μανία εναντίον των εναγών και βάρβαρων κατακτητών με πέτρες, ξύλα και δρεπάνια θερισμού.
Το 1824 ο Ιμπραήμ εισβάλλει με τα αιγυπτιακά στίφη του στην Πελοπόννησο. Αποβιβάζεται στη Μεθώνη, έτοιμος να καταστείλει και να πνίξει στο αίμα την επανάσταση. Μετά τη νίκη του στο Μεσολόγγι, στο στόχαστρό του θέτει τη Μάνη, προκειμένου να την ισοπεδώσει και να κάμψει το ηθικό των εξεγειρομένων Ελλήνων. Καταφθάνοντας στη Βέργα Αλμυρού, όπου είχαν ταμπουρωθεί οι Μανιάτες ο Ιμπραήμ διαμηνύει ότι θα «θα περάσει όλη τη Μάνη από το σπαθί του αν δεν θα παραδοθεί». Στην απαίτηση αυτή του Αιγυπτίου στρατάρχη, απαντά ως άλλος Λεωνίδας με τελεσίγραφο ο Γιωργάκης Μαυρομιχάλης «Σε περιμένουμε με όσας διαθέτεις δυνάμεις». Ακολούθησε η περιβόητη μάχη της Βέργας όπου οι δυνάμεις του Ιμπραήμ υφίστανται συντριπτική ήττα. Ανάλογη ήττα υπέστησαν οι δυνάμεις του στη καρδιά της Μάνης, στο Δυρό, όπου γυναίκες αντέστησαν ηρωϊκώς, ακαταπόνητες και παραδομένες στη μέθη της μάχης, χρησιμοποιώντας αυτοσχέδια ρόπαλα, δρεπάνια θερισμού και πέτρες.
Οι μάχες της Βέργας και του Δυρού, αποτελούν κομβικής ιστορικής σημασίας γεγονότα, καθώς άσκησαν καταλυτικό ρόλο στην ενίσχυση του φρονήματος των Ελλήνων και στη χαλύβδωση της λαϊκής πίστεως για την έκβαση του αγώνα της Εθνεγερσίας. Οι Μανιάτισσες πέτυχαν κάτι το οποίο ήταν ακατόρθωτο. Κατέβαλαν στρατό τακτικό, ο οποίος μάλιστα ήταν οργανωμένος κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Κρίνεται λοιπόν αδήριτη η ανάγκη αναδείξεως των μαχών αυτών και της ιστορικής τους συμβολής, τόσο σε επίπεδο πολιτιστικό όσο και σε εκπαιδευτικό. Τέτοιες λαμπρές πτυχές της αδιάκοπης ιστορικής πορείας του Ελληνισμού είναι δέον να αποτελέσουν κεντρικούς άξονες στην ύλη της σχολικής εκπαιδεύσεως, δεδομένης της παιδαγωγικής επιδράσεως και του ηθικοπλαστικού χαρακτήρα στην ψυχοσύνθεση των μαθητών. Η ιστορική μνήμη αποτελεί τον πνευματικό σπόρο ο οποίος εξασφαλίζει τη βιολογική και πολιτιστική συνέχεια ενός λαού, και είναι δέον αυτή να διαφυλάσσεται και να διατηρείται από γενιά σε γενιά.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

Αναφέρεται η μάχη της Βέργας Αλμυρού και του Δυρού στα σχολικά βιβλία;
Με ποιον τρόπο τα αρμόδια υπουργεία αναδεικνύουν την ηρωική αντίσταση των Μανιατών, τη συμβολή τους στον Αγώνα και την Εθνεγερσία, δεδομένης της σημασίας διαφυλάξεως της εθνικής μας μνήμης;

Αθήνα, 30/11/2017
Οι ερωτώντες βουλευτές
Νικόλαος Κούζηλος
Βουλευτής Α’ Πειραιώς
Ηλίας Κασιδιάρης
Βουλευτής Αττικής
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ