Ερώτηση για την αιθαλομίχλη στην Δυτική Μακεδονία

Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου 2015 - 14:11

ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: «Στην ανώτατη κλίμακα επικινδυνότητας τα σωματίδια της αιθαλομίχλης στην Δυτική Μακεδονία»

Τις τελευταίες εβδομάδες ένα επικίνδυνο κοκτέιλ αιθαλομίχλης «πνίγει» πολλές περιοχές της Ελληνικής επικράτειας και κυρίως την Δυτική Μακεδονία. Η καύση των τζακιών για θέρμανση και η δραστηριότητα της ΔΕΗ (εξόρυξη λιγνίτη και η λειτουργία ΑΗΣ), σε συνδυασμό και με τη συσσώρευση αφρικανικής σκόνης που ευνοείται από τις καιρικές συνθήκες, έφεραν στο ύψιστο σημείο (το όριο είναι  50 μικρογραμμάρια σωματιδίων με διάμετρο 10 μικρόμετρα ανά κυβικό μέτρο αέρα) τις συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα της Κοζάνης, της Πτολεμαΐδας, της Φλώρινας  και του Αμυνταίου. Οι συγκεντρώσεις ξεπέρασαν σε πολλές περιοχές τα ανώτατα επιτρεπόμενα όρια και σε κάποιους σταθμούς μέτρησης, όπως στον Οικισμό Πτολεμαΐδας και στη Φλώρινα άγγιξαν την ανώτατη κλίμακα επικινδυνότητας (10/10).

Οι ανησυχίες αφορούν τα σωματίδια με διάμετρο μικρότερη από 2,5 μικρόμετρα, που είναι τα πιο επικίνδυνα για την υγεία. Αυτή τη στιγμή οι επίσημες μετρήσεις αφορούν τα PM 10. Όταν έχουμε αιθαλομίχλη τότε μέσα σε αυτά περιέχονται κατά 90% τα σωματίδια με διάμετρο μικρότερη από 2,5 μικρόμετρα (PM 2,5). Τα όρια που έχουν θεσπιστεί τόσο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας όσο και από την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ για τα PM 2,5 είναι πολύ μικρότερα (25 και 35 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα) σε σχέση με το όριο για τα PM 10. Είναι προφανές πως η υγεία των κατοίκων της περιοχής διατρέχει κίνδυνο.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

Γνωρίζουν την ύπαρξη του συγκεκριμένου κινδύνου και αν ναι, τι σκοπεύουν να πράξουν για να προστατεύσουν την υγεία των κατοίκων της Δυτικής Μακεδονίας;

Αθήνα, 17/02/2015
Ο ερωτών Βουλευτής
Γεώργιος Γερμενής
Βουλευτής Β’ Αθηνών
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ