Ερώτηση για τα υπό διάλυση Νοσοκομεία του Νομού Λασιθίου λόγω έλλειψης προσωπικού

Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου 2015 - 15:53

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ

ΘΕΜΑ: «Με λουκέτο απειλούνται τα Νοσοκομεία του Νομού Λασιθίου λόγω έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού»

Υπό την απειλή λουκέτου βρίσκονται τα Νοσοκομεία του Νομού Λασιθίου. Τα αυξανόμενα προβλήματα λειτουργίας τους εντοπίζονται στην υποστελέχωση πολλών τμημάτων από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Συγκεκριμένα, κρίνεται απαραίτητη η πρόσληψη παιδιάτρων στο Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου και η πρόσληψη παθολόγων στο Νοσοκομείο της Ιεράπετρας, καθώς λόγω του ανεπαρκούς αριθμού των υπηρετούντων ιατρών και νοσηλευτών, δεν παρέχονται, σε καθημερινή βάση, οι ενδεδειγμένες ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες στις εν λόγω νοσηλευτικές μονάδες. Επίσης, στο Νοσοκομείο της Σητείας δεν υφίσταται καρδιολόγος ενώ τεράστιες ελλείψεις παρατηρούνται και στο νοσηλευτικό προσωπικό.

Αποτέλεσμα της υπολειτουργίας των άνω Νοσοκομείων είναι, κατά πρώτον, οι κάτοικοι της περιοχής να απευθύνονται σε ιδιώτες γιατρούς του Νομού ή στα νοσοκομεία του Ηρακλείου, ανεβάζοντας στα ύψη το κόστος της ιατρικής τους περίθαλψης, και κατά δεύτερον να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή τους λόγω της χρονοβόρας μετακίνησης τους σε άλλη περιοχή, προκειμένου να εξυπηρετηθούν.

Δεδομένης της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης, σε συνδυασμό με την ακατάπαυστη εκροή του έμψυχου ιατρικού δυναμικού στο εξωτερικό, οι νοσηλευτικές δομές στηρίζονται πλέον στο φιλότιμο και την ανιδιοτέλεια των εργαζομένων στα νοσοκομεία. Υπό τις παρούσες συνθήκες, όχι μόνο δεν παρέχονται οι απαραίτητες ιατρικές και νοσηλευτικές υπηρεσίες, αλλά τίθεται σε κίνδυνο η υγεία τόσο των χιλιάδων τουριστών του νησιού, όσο και των μόνιμων κατοίκων αυτού, αμαυρώνοντας την εικόνα της χώρας στους τομείς της Υγείας και του Τουρισμού.  

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Θα δοθεί εντολή για την διερεύνηση των αιτιών και την απόδοση ευθυνών προς τους υπεύθυνους για την υποστελέχωση των Νοσοκομείων του Νομού Λασιθίου;
Θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να προσληφθεί άμεσα το αναγκαίο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για την εύρυθμη λειτουργία των ανωτέρω Νοσοκομείων, εν όψει μάλιστα της έναρξης της τουριστικής περιόδου;  

Αθήνα, 18/02/2015
Ο ερωτών Βουλευτής
Ιωάννης Λαγός
Βουλευτής Β’ Πειραιώς
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ