Ερώτηση γα την ευνοϊκή μεταχείριση τρομοκρατών από Εισαγγελείς και υπευθύνους των φυλακών

Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2014 - 19:01

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ: «Προκλητικά ευνοϊκή μεταχείριση τρομοκρατών από τους Εισαγγελείς και τους υπευθύνους  των φυλακών»

Σοβαρά ερωτηματικά προκύπτουν από δημοσίευμα του «Βήματος». Σύμφωνα με αυτό Εισαγγελείς και υπεύθυνοι φυλακών έδειχναν μία υπερβολικά ευνοϊκή μεταχείριση σε κρατούμενους για συμμετοχή σε τρομοκρατικές οργανώσεις κανόνιζαν συναντήσεις μεταξύ κατηγορουμένων για συμμετοχή σε ένοπλες οργανώσεις και έδιναν εντολές ώστε οι κρατούμενοι «αντάρτες πόλης» να έχουν πριβέ επαφές με ιδιώτες-επισκέπτες χωρίς κανέναν έλεγχο. Και όλα αυτά την περίοδο που είχαν αρχίσει βομβιστικές επιθέσεις που εκπορεύονταν μέσα από τις φυλακές και υπήρχαν προειδοποιήσεις από την ΕΛ.ΑΣ. και τους δικαστικούς για αναγέννηση της ένοπλης βίας.Λίγες εβδομάδες μετά την εξαφάνιση του Χριστόδουλου Ξηρού, τις αναφορές για το «πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν του με τους «Πυρήνες» αλλά και την φυγή του κατηγορουμένου  Κώστα Σακκά, μια νέα σειρά στοιχείων δείχνει έναν κύκλο ύποπτων συνεννοήσεων κρατουμένων-ενόπλων και κρατικών υπαλλήλων. Ανάμεσα στα άλλα, δικαστικοί λειτουργοί έδωσαν εντολή για παράτυπη «συνάντηση» εμπλεκομένων στη ληστεία στο Βελβεντό, στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού.

Επιπλέον, σε σειρά επισκέψεων που είχαν δεχθεί μέλη των «Πυρήνων» μέσα στις φυλακές φαίνεται να είχαν δοθεί εντολές - που συνοδεύονται από ειδική σήμανση στο βιβλίο επισκεπτών - «να μην υπάρχει επίβλεψη από σωφρονιστικούς υπαλλήλους» στις συναντήσεις αυτές. Το πρώτο δείγμα αυτών των περίεργων επιλογών δικαστικών λειτουργών είναι πέντε έγγραφα του υπουργείου Δικαιοσύνης που συντάχθηκαν στις 19 Σεπτεμβρίου 2013 και φέρουν την εντολή και την υπογραφή του αρμόδιου εισαγγελέα του Κορυδαλλού αλλά και του εισαγγελέα Πειραιά. Στα πέντε αυτά έγγραφα δίνεται εντολή ώστε ισάριθμοι κατηγορούμενοι για τη ληστεία στο Βελβεντό να φύγουν, στις 20 Σεπτεμβρίου 2013, από τα κελιά τους και να επισκεφθούν στο νοσοκομείο, του ίδιου σωφρονιστικού καταστήματος, έναν άλλο συγκατηγορούμενό τους για την ίδια ληστεία, που κρατούνταν στις φυλακές Αυλώνα και είχε τραυματισθεί στο χέρι. Όλα αυτά την στιγμή που προσωρινά κρατούμενοι βουλευτές και στελέχη του «Λαϊκού Συνδέσμου-Χρυσή Αυγή», υφίστανται μία άλλη μεταχείριση, στερούμενοι πολλές φορές βασικών δικαιωμάτων και προνομίων, που απολαμβάνουν άλλες κατηγορίες κρατουμένων.

Ερωτάται ο κύριος υπουργός:

Ισχύουν τα διαλαμβανόμενα στο δημοσίευμα του «Βήματος»; Αν ναι, γιατί δεν έχουν αποδοθεί οι προβλεπόμενες ποινικές και πειθαρχικές κυρώσεις, τόσο στους Εισαγγελικούς λειτουργούς (στην κα Τρουπή και στην κα Παράσχη, αρμόδιες Εισαγγελείς φυλακών), όσο και στους υπόλοιπους υπαλλήλους;  Για ποιους λόγους παρέχεται τέτοιου είδους «ασυλία» από τις κρατικές αρχές σε τρομοκράτες;

Αθήνα, 21/02/2014
Ο ερωτών Βουλευτής
Ηλίας Κασιδιάρης
Βουλευτής Αττικής
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ