Επίκαιρη ερώτηση για τον δανεισμό από το ΔΝΤ, το «κούρεμα» δημοσίου χρέους και πιθανή συμμετοχή της Ελλάδος στην τράπεζα των χωρών BRICS

Δευτέρα, 18 Μαΐου 2015 - 20:49

ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: «Δανεισμός από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, «κούρεμα» δημοσίου χρέους και πιθανή συμμετοχή της Ελλάδος στην τράπεζα των χωρών BRICS»

Μετά την δέσμευση του Υπουργού Οικονομικών πώς «θα πληρώνουμε το ΔΝΤ εις το διηνεκές», ο Πρωθυπουργός προειδοποίησε τους πιστωτές ότι: «η δόση στο ΔΝΤ δεν θα πληρωθεί αν δεν αυξηθεί η ρευστότητα από την ΕΚΤ». Τελικώς η δόση πληρώθηκε χωρίς η ΕΚΤ να περιορίσει την οικονομική ασφυξία της Ελλάδος, ενώ το ελληνικό αίτημα για «κούρεμα» του δημοσίου χρέους φαίνεται πως έχει απεμποληθεί.

Την ίδια ώρα, δημόσιες δηλώσεις του Ρώσου Υφυπουργού Οικονομικών, αλλά και Ελλήνων κυβερνητικών παραγόντων (Δραγασάκης, Στρατούλης κ.ά.) αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ελλάδος στην νέα αναπτυξιακή τράπεζα των χωρών BRICS. Τον ρόλο του «μεσάζοντα» φέρεται να έχει αναλάβει ο Π. Ρουμελιώτης, υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ την περίοδο που στην Πατρίδα μας επεβλήθη το άθλιο καθεστώς του Μνημονίου.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1) Σκοπός της κυβέρνησης είναι να πληρώνει εις το διηνεκές το ΔΝΤ, που με την αποτυχημένη πολιτική του ισοπέδωσε την Ελληνική Οικονομία, ή να προχωρήσει σε στάση πληρωμών αν δεν πάψει ο τεχνητός οικονομικός στραγγαλισμός της χώρας μας και πότε επιτέλους θα τεθεί επί τάπητος το δίκαιο αίτημα της χώρας μας για διαγραφή μέρους του χρέους της;

2) Πότε θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις με τις χώρες BRICS και με ποιους στόχους θα συμμετέχει η ελληνική πλευρά στις συζητήσεις αυτές; (μέλος στην Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα, κεφάλαια, όροι συμμετοχής, χρηματοδότηση ανάπτυξης κλπ)

Αθήνα, 18/5/2015
Ο Ερωτών Βουλευτής
Ηλίας Κασιδιάρης
Βουλευτής Αττικής
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ