Ερώτηση για την τουρκική προκλητικότητα

Παρασκευή, 23 Μαρτίου 2018 - 17:26

ΠΡΟΣ: YΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
 
ΘΕΜΑ: «Αποθρασύνονται οι Τούρκοι και προκαλούν ανενόχλητοι!»
 
Mια ημέρα μετά τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών για τις γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο, η τουρκική πολεμική αεροπορία πραγματοποίησε νέες προκλήσεις πάνω από το Αρχιπέλαγος και συνολικά, 6 οπλισμένα τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν σε δύο σχηματισμούς στο βορειοανατολικό, κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο και προχώρησαν σε 21 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Αυτή η ενέργεια της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας επιβαρύνθηκε  με μια παρόμοια άκρως προκλητική ενέργεια αφού το ελικόπτερο που μετέφερε τον αρχηγό ΓΕΣ, μαζί με 16 ανώτερους και ανώτατους αξιωματικούς του Στρατού Ξηράς, μεταξύ αυτών και τον Διοικητή της ΑΣΔΕΝ, παρενοχλήθηκε δύο φορές από τους Τούρκους την 22.3,2018.Συγκεκριμένα σύμφωνα κατά την μετάβαση του από τη Ρόδο στη Ρω και στη Στρογγύλη, τα τουρκικά ραντάρ δια ασυρμάτου κάλεσαν το ελληνικό ελικόπτερο να αλλάξει πορεία, διότι παραβίαζε το τουρκικό FIR!
Οι Τούρκοι, όμως, κλιμάκωσαν την προκλητικότητά τους και κατά την πτήση της επιστροφής του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού από τη Ρω προς τη Ρόδο, απογείωσαν ταυτόχρονα ένα ζευγάρι τουρκικών μαχητικών από τη βάση του Ντάλαμαν, τα οποία προσέγγισαν το ελληνικό ελικόπτερο. Στη συνομιλία δια ασυρμάτου, που ήταν ανοιχτή και στο ελληνικό πλήρωμα, ζητήθηκε από τα τουρκικά μαχητικά να προβούν σε οπτική αναγνώριση του ελικοπτέρου. Οι Τούρκοι πιλότοι, σύμφωνα με πληροφορίες, πέταξαν περίπου 2.000 πόδια από το ελικόπτερο Σινούκ και προχώρησαν στη μετάδοση των σχετικών πληροφοριών.
 
Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
 
Με ποιες συγκεκριμένες ενέργειες απαντήθηκε η τουρκική προκλητικότητα και σε ποια διεθνή όργανα και πότε, προσέφυγε η Ελληνική κυβέρνηση;
 
Αθήνα,  23/3/2018
Ο ερωτών βουλευτής
Ιωάννης Λαγός
Βουλευτής Β’ Πειραιώς
ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ