Στρατηγός Συναδινός: Μη χρησιμοποιείτε την Ουκρανία για να μειώσετε την επιρροή της Ρωσίας

Πέμπτη, 6 Απριλίου 2017 - 18:35

Την Τετάρτη 5 Απριλίου 2017 κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, παρενέβην στη συζήτηση με θέμα την υποχρέωση θεώρησης για τη διέλευση των εξωτερικών συνόρων των κρατών μελών,επισημαίνοντας ότι η Ένωση θα πρέπει να δείξει μεγάλη προσοχή στις σχέσεις της με την Ουκρανία, της οποίας η κυβέρνηση προήλθε από πραξικόπημα, και στην οποία η μισαλλοδοξία, ο εξτρεμισμός, η ανομία και το χάος κυριαρχούν, ενώ παράλληλα υπάρχει παντελής έλλειψη ευρωπαϊκών δομών, καταλήγοντας ότι υπό αυτές τις προϋποθέσεις, κάθε προσέγγιση με την τωρινή κυβέρνηση της Ουκρανίας, χαρακτηρίζεται τουλάχιστον ατυχής.

 
Ακολουθεί η ομιλία:

Κύριε Πρόεδρε,

Στην Ουκρανία, πριν 2 χρόνια, συντελέστηκε μια συνταγματική εκτροπή. Το κίνημα Μαϊντάν, υποκινούμενο και βοηθούμενο από εξωθεσμικούς παράγοντες, ανέτρεψε τη νόμιμα εκλεγμένη κυβέρνηση του Προέδρου Γιανουκόβιτς.

Η αρπαγή της εξουσίας από ένα κατ’ ουσία νεοναζιστικό κόμμα που εκπροσωπεί ολιγάρχες και εξτρεμιστικές ομάδες, απέχει πολύ από ένα κράτος δικαίου.
Αυτή τη στιγμή η ΕΕ, έχοντας ως στόχο να μειώσει την επιρροή της Ρωσίας, συνδιαλέγεται και συνάπτει συμφωνίες με μια Κυβέρνηση, η οποία προήλθε από πραξικόπημα.

Μία ευθεία αντιδιαστολή με την υπεροχή του διεθνούς δικαίου, ως βασική αρχή της Ένωσης.

Παράλληλα στην Ουκρανία, η διαφθορά και η διαπλοκή καταγράφουν υψηλά ποσοστά. Ο πολιτικός κόσμος εμπλέκεται σε πλήθος σκανδάλων, η δικαιοσύνη εθελοτυφλεί και υπάρχει παντελής έλλειψη ευρωπαϊκών δομών.

Η Ένωση θα πρέπει να δείξει μεγάλη προσοχή στις σχέσεις της με μία χώρα η οποία δεν μπορεί να διατηρήσει την τάξη και στην οποία η μισαλλοδοξία, ο εξτρεμισμός, η ανομία και το χάος κυριαρχούν.

Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, κάθε προσέγγιση με την τωρινή κυβέρνηση της Ουκρανίας, χαρακτηρίζεται τουλάχιστον ατυχής.
Νομίζω ότι στο θέμα της έκθεση,  σας κατευθύνουν τα συμφέροντα και όχι η πραγματικότητα. Βέβαια αυτό συμβαίνει κατά κόρον στην αίθουσα.
 
Ευχαριστώ.

Ελευθέριος Συναδινός
Αντιστράτηγος ε.α.
Ευρωβουλευτής