Στρατηγός Γ. Επιτήδειος: Προτεραιότητες της εταιρικής σχέσης ΕΕ-Αιγύπτου για την περίοδο 2017-2020

Παρασκευή, 6 Οκτωβρίου 2017 - 17:37

Παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο έκανε ο Ευρωβουλευτής του Λαϊκού Συνδέσμου - Χρυσή Αυγή, Στρατηγός Γεώργιος Επιτήδειος, στα πλαίσια της συζητήσεως για τις προτεραιότητες της εταιρικής σχέσης ΕΕ-Αιγύπτου για την περίοδο 2017-2020.

Ακολουθεί η ομιλία:

Κύριε Πρόεδρε, η εταιρική σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αίγυπτο κινείται στα πλαίσια της αναθεωρημένης Πολιτικής Ευρωπαϊκής Γειτονίας και συνοψίζεται στην αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων, στην προώθηση κοινών συμφερόντων και στην εξασφάλιση μακροχρόνιας σταθερότητος και στις δύο περιοχές της Μεσογείου. Η Αίγυπτος είναι στρατηγικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και για τον λόγο αυτό συνεργάζεται μαζί της και σε άλλα σοβαρά θέματα, όπως είναι η εξασφάλιση σταθερότητος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, η προώθηση θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, η αντιμετώπιση της μεταναστεύσεως και τέλος η προώθηση της δημοκρατίας.

Η Αίγυπτος έχει δεσμευθεί να κατοχυρώσει συνταγματικά τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών της και προστατεύει τα δικαιώματα των μεταναστών και των περιθωριοποιημένων ατόμων. Συνεργάζεται επίσης και σε θέματα ενεργείας. Μάλιστα η ανακάλυψη του υπεργιγαντιαίου κοιτάσματος ΖΟΡ στην ΑΟΖ της Αιγύπτου θα συμβάλει στην προώθηση της συνεργασίας των δύο αυτών μερών. Τέλος, επισημαίνω ότι η τριμερής συνεργασία της Αιγύπτου με την Ελλάδα και την Κύπρο θα συμβάλει στη σταθερότητα στην περιοχή και στην προώθηση των κοινών σκοπών της εξωτερικής πολιτικής.