Στρατηγός Γ. Επιτήδειος: Πρόοδος των διαπραγματεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο

Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2017 - 18:15

Παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο έκανε ο Ευρβουλευτής του Λαϊκού Συνδέσμου - Χρυσή Αυγή, Στρατηγός Γεώργιος Επιτήδειος, στα πλαίσια της συζητήσεως για την προετοιμασία της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 14ης και 15ης Δεκεμβρίου - Πρόοδος των διαπραγματεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ακολουθεί η ομιλία:

Κυρία Πρόεδρε, η ολοκλήρωση της πρώτης φάσεως των διαπραγματεύσεων για το Brexit επιβεβαίωσε μια μεγάλη αλήθεια: ότι όταν στον βάλτο τσακώνονται τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια. Τα βατράχια στην προκειμένη περίπτωση είναι οι υπήκοοι των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως που έχουν σπουδάσει, ζουν με τις οικογένειές τους και εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα οι άνθρωποι αυτοί έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν για το αν και κατά πόσον θα κατοχυρωθούν τα δικαιώματά τους αυτά ή όχι. Βεβαίως, ακούσαμε σήμερα τον κ. Barnier να λέει ότι τα δικαιώματα αυτά θα κατοχυρωθούν διά βίου, ουδείς όμως μπορεί να τους διαβεβαιώσει ότι αυτό θα συμβεί.

Μας ανησυχεί το γεγονός ότι έχει μειωθεί ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν μια μελλοντική κυβέρνηση θα καταργήσει ή θα περιορίσει τα δικαιώματα αυτά. Οφείλει λοιπόν η Ευρωπαϊκή Ένωση να υποστηρίξει κατά τρόπο που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση τα δικαιώματα των ανθρώπων αυτών. Θα είναι τραγικό να φτάσουν σε σημείο να ζητούν άδεια ακόμη και να μείνουν στα σπίτια τους.