Στρατηγός Γ. Επιτήδειος: «Να μην παρέμβει η Ε.Ε. στο Αφγανιστάν»

Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2017 - 17:32

Παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο έκανε ο Ευρωβουλευτής του Λαϊκού Συνδέσμου - Χρυσή Αυγή, Στρατηγός Γεώργιος Επιτήδειος, στα πλαίσια της συζητήσεως για την έκθεση σχετικά με την Έκθεση 2017 για την κατάσταση στο Αφγανιστάν.  

Ακολουθεί η ομιλία:

Κύριε Πρόεδρε, το Αφγανιστάν είναι μία από τις πλέον ανασφαλείς χώρες του κόσμου. Για 17ο συνεχόμενο χρόνο συνεχίζονται οι πολεμικές συγκρούσεις στη χώρα αυτή, η οποία έχει μεγάλη στρατηγική αξία και στην οποία συγκρούονται τα συμφέροντα πολλών και διαφόρων δυνάμεων. Η κυβέρνηση της χώρας δεν ασκεί ουσιαστικό έλεγχο. Οι Ταλιμπάν και ο ISIS είναι ισχυροί και απειλούν με κατάληψη της εξουσίας. Επιπλέον, δεν υπάρχει καμία δυνατότητα στρατηγικής αντιμετωπίσεως αυτού του κινδύνου. Πρόσφατα το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε την αύξηση της δυνάμεως που διατηρεί εκεί κατά 3.000 στρατιώτες.

Η όλη κατάσταση οδηγεί σε λουτρό αίματος στο Αφγανιστάν. Σκοτώνονται κυρίως άμαχοι και η κατάσταση βρίσκεται εκτός ελέγχου. Γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους και επειδή αυτό θα συνεχιστεί, δεν είναι φρόνιμο για την Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή τη στιγμή να παρέμβει. Θα πρέπει να περάσει ένα χρονικό διάστημα, να εξισορροπηθεί η κατάσταση, να εξομαλυνθεί, και κατόπιν η Ευρωπαϊκή Ένωση να επέμβει πολιτικά και διπλωματικά.