Στρατηγός Γ. Επιτήδειος: «Η εμπορική συνεργασία ΕΕ-Νέας Ζηλανδίας θα πλήξει τους αγρότες του Νότου»

Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου 2017 - 18:59

Παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο έκανε ο Ευρωβουλευτής του Λαϊκού Συνδέσμου - Χρυσή Αυγή, Στρατηγός Γεώργιος Επιτήδειος, στα πλαίσια της συζητήσεως για  την συμφωνία εταιρικής σχέσης για τις σχέσεις και τη συνεργασία ΕΕ-Νέας Ζηλανδίας.

Ακολουθεί η ομιλία:

Η εταιρική σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Νέα Ζηλανδία περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, μέσα στο οποίο είναι και το εμπόριο. Η Νέα Ζηλανδία έχει ως δεύτερο εξαγωγικό προορισμό την Ευρωπαϊκή Ένωση, από την οποία εισάγει κυρίως βιομηχανικά προϊόντα, αυτοκίνητα, μηχανήματα, τηλεοπτικό εξοπλισμό αλλά και ενδύματα και υλικά κλωστοϋφαντουργίας.

Επειδή από τη Νέα Ζηλανδία εισάγονται στην Ευρώπη κυρίως πρόβειο κρέας, μαλλί, φρούτα, κρασί και γαλακτοκομικά προϊόντα, που παράγονται και στις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, πρέπει οι εμπορικές συναλλαγές γι’ αυτά τα προϊόντα να γίνονται με ιδιαίτερη προσοχή. Εάν, μάλιστα, ληφθεί υπόψη ότι η εταιρική σχέση προβλέπει τη συνεργασία των τελωνείων και την άρση κάποιων τεχνικών εμποδίων, μεταξύ των οποίων είναι και οι δασμοί, πρέπει οπωσδήποτε να ενεργοποιηθεί η εμπορική άμυνα, διότι υπάρχει κίνδυνος τα προϊόντα που θα έρχονται από τη Νέα Ζηλανδία να δημιουργήσουν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού με τα αντίστοιχα προϊόντα του ευρωπαϊκού Νότου, κάτι το οποίο είναι απαράδεκτο και δεν πρέπει να συμβεί.