Στρατηγός Γ. Επιτήδειος για την στρατηγική της Ε.Ε. για τη Συρία

Τετάρτη, 17 Μαΐου 2017 - 13:09

Παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο έκανε ο Ευρωβουλευτής του Λαϊκού Συνδέσμου - Χρυσή Αυγή, Στρατηγός Γεώργιος Επιτήδειος, στα πλαίσια της συζητήσεως για την στρατηγική της ΕΕ για τη Συρία.

Ακολουθεί η ομιλία:

"Κύριε Πρόεδρε, η Ευρωπαϊκή Ένωση ως στρατηγικός εταίρος και χρηματοδότης οφείλει να εμπλακεί αποφασιστικά στις ειρηνευτικές διαδικασίες στη Συρία. Η εμπλοκή όμως αυτή θα πρέπει να είναι ειλικρινής και αμερόληπτη.

Δεν είναι δυνατόν να υποστηρίζει αναφανδόν τη συριακή αντιπολίτευση και να έχει την απαίτηση να θεωρηθεί ως σωστός και αντικειμενικός εταίρος από την κυβέρνηση Άσαντ. Επίσης, σε μια πολυεθνική σύγκρουση στη Συρία δεν μπορεί να αναζητά εγκληματίες πολέμου μόνο στην κυβερνητική πλευρά.

Εξάλλου, η εμπλοκή της πρέπει να είναι μέσα στα όρια της λογικής. Δεν μπορεί να ζητά αυτή τη στιγμή τη δημιουργία ζωνών απαγορεύσεως πτήσεως και ασφαλών ζωνών στο έδαφος, τη στιγμή κατά την οποία διεξάγονται ακόμη χερσαίες και αεροπορικές επιχειρήσεις προκειμένου να ηττηθεί ο ISIS.

Για να έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασιστική και επιτυχή εμπλοκή στη Συρία πρέπει να ακολουθήσει μία πολιτική απαλλαγμένη από αγκυλώσεις και εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων και πρέπει να αποφασίσει να εμπλακεί η ίδια και να μην αφήνει άλλους να εκτελούν έργα για λογαριασμό της".