Στρατηγός Ελευθέριος Συναδινός: Η θέση της Ευρώπης στο διεθνές παιχνίδι εξουσίας με επίκεντρο το Αφγανιστάν

Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2017 - 17:07

Την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017 κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, ο Στρατηγός Ελευθέριος Συναδινός παρενέβη στη συζήτηση με θέμα την κατάσταση στο Αφγανιστάν επισημαίνοντας ότι, παρόλο που ο πόλεμος στο Αφγανιστάν, αποτελεί καθαρή ήττα για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της, πρόσφατα ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε την αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας στη χώρα, μη επιθυμώντας να αποχωρήσουν αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο σε Ρώσους και Κινέζους, σε ένα διεθνές παιχνίδι εξουσίας, όπου η Ευρώπη θα πρέπει να έχει ξεκάθαρη ηγετική επ΄ ωφελεία των κρατών μελών και των ευρωπαίων πολιτών.

Ακολουθεί η ομιλία:

Κύριε Πρόεδρε,από στρατιωτικής απόψεως, ο πόλεμος στο Αφγανιστάν, αποτελεί καθαρή ήττα για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της σε ανθρώπινο δυναμικό και κατασπατάληση χρημάτων. Αποτελεί πεδίο έρευνας της στρατηγικής επιστήμης και δεν αφορά βέβαια άμεσα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η αναζήτηση των αιτιών όπου τρεις χρονικά διαφορετικές υπερδυνάμεις, η Βρετανική αυτοκρατορία, η Σοβιετική Ένωση και οι ΗΠΑ ηττήθηκαν στο Αφγανιστάν.

Πρόσφατα ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε την αύξηση της στρατιωτικής παρουσίας στη χώρα. Πρέπει λοιπόν να αναρωτηθούμε τους λόγους για τους οποίους αποφασίστηκε αυτό, την ώρα όπου οι απώλειες των συμμαχικών δυνάμεων είναι σε καθημερινή βάση τεράστιες ενώ συνεχίζεται το λουτρό αίματος αθώων Αφγανών πολιτών και κυριότερα η αθρόα λαθρομετανάστευση προς την Ευρώπη.

Οι λόγοι, πασιφανείς. Οι δυτικοί δεν επιθυμούν να αποχωρήσουν αφήνοντας το πεδίο ελεύθερο σε Ρώσους και Κινέζους, σε μια χώρα πλούσια σε κοιτάσματα σιδήρου, κοβαλτίου, χαλκού, υδρογονανθράκων και κυρίως λιθίου, αλλά και τεράστιο παραγωγικό κέντρο οπίου και λοιπών ναρκωτικών ουσιών.

Σε αυτό το διεθνές παιχνίδι εξουσίας, η Ευρώπη θα πρέπει να έχει ξεκάθαρη ηγετική θέση στη λήψη αποφάσεων, τον σχεδιασμό και την εκτέλεση των απαιτούμενων ενεργειών σε πολιτικο-στρατιωτικό επιχειρησιακό επίπεδο επ΄ ωφελεία των κρατών μελών και των ευρωπαίων πολιτών.