Παρέμβαση Ελ. Συναδινού για ετικέτες θεώρησης εισόδου και ανοιχτά σύνορα

Πέμπτη, 1 Ιουνίου 2017 - 19:20

Την Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017 κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες, ο Στρατηγός Ελευθέριος Συναδινός παρενέβη στη συζήτηση με θέμα τις ετικέτες θεώρησης εισόδου (visas), τονίζοντας ότι, η σημερινή αντίληψη περί ασφαλείας βασίζεται σε λανθασμένες παραδοχές και απαρχαιωμένες θεωρήσεις, ενώ οι προτεινόμενες προσθήκες είναι απλώς ανεπαρκείς. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της σημερινής πραγματικότητας δεν είναι η κωδικοποίηση του εν λόγω κανονισμού, αλλά η κατάργηση της πολιτικής των ανοικτών συνόρων και της πρόσκλησης λαθρομεταναστών στην Ένωση, συχνά ως φτηνά εργατικά χέρια.

Ακολουθεί η ομιλία:

"Κύριε Πρόεδρε, η σημερινή αντίληψη περί ασφαλείας βασίζεται σε λανθασμένες παραδοχές και απαρχαιωμένες θεωρήσεις. Δεν αποδέχομαι εκπτώσεις στις υψηλότερες δυνατές τεχνικές προδιαγραφές, προς αποτροπή της πλαστογράφησης και της παραποίησης εγγράφων θεώρησης. Απόλυτες βέβαια προϋποθέσεις παραμένουν η καθολική συμφωνία, συμμετοχή και έγκρισή τους  από τα κράτη-μέλη του χώρου Σέγκεν.

Αγνοείται όμως και μία κρίσιμη, θεμελιώδης παράμετρος. Η κάλυψη αυτών των κενών δεν αποτελεί ικανή συνθήκη ή εγγύηση, ώστε να περιοριστεί η δράση εκείνων των τρομοκρατών που ανατράφηκαν γενναιόδωρα, αλλά δεν ενσωματώθηκαν και  ριζοσπαστικοποιήθηκαν ανεξέλεγκτα εντός της ευρωπαϊκής επικράτειας.

Στον συγκεκριμένο τομέα, οι προτεινόμενες προσθήκες είναι απλώς ανεπαρκείς. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της σημερινής πραγματικότητας δεν είναι η κωδικοποίηση του εν λόγω κανονισμού. Είναι η κατάργηση της πολιτικής των ανοικτών συνόρων και της πρόσκλησης λαθρομεταναστών στην Ένωση, συχνά ως φτηνά εργατικά χέρια.

Αλλά τέτοιες πολιτικές, μόνο εθνικιστικές κυβερνήσεις έχουν το σθένος και τη δύναμη να το πράξουν. Και θα το κάνουν, να είστε σίγουροι".