Λ. Φουντούλης: Οι παρεμβάσεις της Δύσεως δεν θα λύσουν τα προβλήματα της Σομαλίας

Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2017 - 15:53

Στην συνεδρίαση της ολομέλειας του ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο και στην συζήτηση σχετικά με τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Σομαλία, έλαβε τον λόγο ο ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής, Λάμπρος Φουντούλης. Αρχικά, καταδίκασε τις επιθέσεις, ενώ ζήτησε από την Ένωση να διακόψει κάθε ύποπτη συναλλαγή με τους αντιμαχόμενους στην χώρα αυτή. Τέλος, ενημέρωσε το σώμα για τις πρόσφατες καταστροφικές πλημύρες στην Ελλάδα και ζήτησε την συνδρομή της Ενώσεως για την αποκατάσταση των ζημιών.

Ακολουθεί ολόκληρη η παρέμβαση:

"Αρχικά, δεν νομίζω να υπάρχει κανείς σώφρων άνθρωπος που να μην καταδικάζει απερίφραστα τις τρομοκρατικές επιθέσεις των φανατικών ισλαμιστών. 300 νεκροί και 300 τραυματίες από την πρόσφατη βομβιστική επίθεση στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, Μογκαντίσου, και οι αρχές θεωρούν βέβαιο ότι πρόκειται για ενέργεια της αλ Σεμπάμπ. H Σομαλία είναι μια χώρα που εδώ και δεκαετίες πλήττεται από αστάθεια, ένοπλες συγκρούσεις, εμφυλίους, προβλήματα σίτισης του πληθυσμού, επιδημίες όπως η χολέρα και φυσικά ένα τεράστιο πρόβλημα διαφθοράς.

Οι επεμβάσεις της Δύσης κατά καιρούς δεν κατάφεραν να λύσουν τα προβλήματα, απλά αντικαθιστούσαν την μία διεφθαρμένη ολιγαρχία με άλλη. Ακόμα και ο στρατός της υποστηριζόμενης από την Δύση κυβέρνησης συνεχίζει ακόμη και σήμερα να στρατολογεί ανηλίκους. Εκ θέσεως είμαστε αντίθετοι στις επεμβάσεις στα εσωτερικά ζητήματα τρίτων χωρών. Θα πρέπει όμως να εντοπίσουμε τις πηγές χρηματοδότησης όλων αυτών στη Σομαλία και να απαγορεύσουμε αυστηρά σε κάθε εταιρεία που δραστηριοποιείται στην Ένωση να έχει οποιαδήποτε οικονομική συναλλαγή που όπως αποδεικνύεται τελικά είναι το βασικότερο κίνητρο όλων αυτών των συγκρούσεων.

Θα ήθελα να αναφέρω στο σώμα, ότι αυτές τις μέρες στην Ελλάδα υπάρχει μια φονική πλημύρα όπου έχουν χάσει την ζωή τους δεκαέξι άτομα, είκοσι έξι τραυματίες και έξι αγνοούνται. Ελπίζω η Ευρωπαϊκή Ένωση να βοηθήσει την κατάσταση."