Λ. Φουντούλης: Ο εναέριος χώρος αποτελεί τμήμα της εθνικής επικράτειας

Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2018 - 14:23

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της ολομέλειας του ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο και στην συζήτηση σχετικά με τους κοινούς κανόνες στον τομέα της πολιτικής αεροπορίας και την πιθανή ίδρυση Οργανισμού Αεροπορικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, έλαβε τον λόγο ο ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής, Λάμπρος Φουντούλης. Στην ομιλία του τόνισε πως αν και είναι υπέρ της ιδρύσεως ενός πανευρωπαϊκού οργανισμού πολιτικής αεροπορίας για λόγους ασφαλείας, αυτός θα πρέπει να έχει καθαρά ρυθμιστικές αρμοδιότητες, καθώς η παραχώρηση του ελέγχου του εναερίου χώρου συνιστά παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας. Τέλος, ζήτησε την δημιουργία ρυθμιστικού πλαισίου για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, το οποίο όμως δεν θα απέχει από την πραγματικότητα.

Ολόκληρη η παρέμβαση:

"Χιλιάδες πτήσεις πραγματοποιούνται καθημερινά στον ουρανό των κρατών-μελών της Ενώσεως με εκατομμύρια επιβάτες. Η σημασία των πτήσεων αυτών, είτε επιβατικών, είτε εμπορικών, για τις οικονομίες των χωρών είναι τεράστια και φυσικά αναντικατάστατη. Πρέπει όμως να διασφαλίσουμε πως όλες αυτές οι διαδρομές θα γίνονται με το μέγιστο δυνατό επίπεδο ασφαλείας, τόσο για τους επιβάτες, όσο και για τα πληρώματα των αεροσκαφών. Πρέπει να τονίσω πως είμαι ξεκάθαρα υπέρ του συντονισμού των διαφόρων υπηρεσιών πολιτικής αεροπορίας των κρατών, καθώς ο συντονισμός αυτός μπορεί να σώσει ζωές. Συνεπώς, βλέπω θετικά την ίδρυση ενός πανευρωπαϊκού οργανισμού που θα συντονίζει τους αντίστοιχους εθνικούς.

Όμως, αυτός θα πρέπει να έχει καθαρά συντονιστικό ρόλο και σε καμία περίπτωση τον ίδιο τον έλεγχο των εναερίων χώρων καθώς αυτοί αποτελούν τμήμα της επικράτειας του κάθε κράτους-μέλους και η παραχώρηση του ελέγχου συνιστά ξεκάθαρη παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας. Ειδικά δε, σε περιπτώσεις όπως της Ελλάδος, όπου η Τουρκία αμφισβητεί την κυριαρχία της χώρας μου, η παραχώρηση του ελέγχου θα οδηγούσε μαθηματικά σε απώλεια εθνικής επικράτειας. Τέλος, σχετικά με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αν και είναι γεγονός πως πρέπει να δημιουργηθεί ένα ρυθμιστικό πλαίσιο, εντούτοις το προτεινόμενο εδώ είναι εκτός πραγματικότητος, γιατί τα drones δεν είναι μόνο παιχνίδια και εργαλεία αλλά και πολεμικές μηχανές."