Γραπτή ερώτηση του Στρατηγού Συναδινού για την προώθηση του αλκοόλ σε κινηματογραφικές ταινίες

Τρίτη, 9 Μαΐου 2017 - 12:36

Ο Στρατηγός Συναδινός υπέβαλλε την κάτωθι ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με θέμα την προώθηση του αλκοόλ μέσω  των κινηματογραφικών ταινιών του Χόλιγουντ.

Ακολουθεί η ερώτηση: Σύμφωνα με διαδικτυακό δημοσίευμα (1), η προώθηση του αλκοόλ από τις εταιρίες ποτών, με «όχημα» τις κινηματογραφικές ταινίες του Χόλιγουντ, εμφανίζει μεγάλη αύξηση.

Σε ανακοίνωσή τους, οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Κολλεγίου Ντάρτμουθ του Νιου Χαμσάιρ, με επικεφαλής τον καθηγητή παιδιατρικής Τζέιμς Σάρτζεντ, δήλωσαν: «Τα παιδιά και οι νέοι εκλαμβάνουν τους πρωταγωνιστές των ταινιών ως πρότυπα. Για τις εταιρείες των αλκοουλούχων ποτών, όταν ένας αγαπημένος σταρ χρησιμοποιεί μια συγκεκριμένη μάρκα αλκοόλ, αυτή θα συνδεθεί με όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που οι νέοι θαυμάζουν στο είδωλό τους. Να γιατί δεν αποτελεί έκπληξη ότι το αλκοόλ διαφημίζεται τόσο πολύ μέσω των ταινιών και γιατί αυτές ακριβώς τις μάρκες προτιμούν να πίνουν οι νέοι».

Επιπρόσθετα, «η αυξανόμενη κάθε χρόνο έκθεση στο αλκοόλ μέσω των ταινιών είναι ανησυχητική, επειδή έχει κατ' επανάληψη δειχθεί ότι σχετίζεται με αυξημένη μελλοντική κατανάλωση αλκοόλ αλλά και με υψηλότερα ποσοστά αλκοολισμού», δήλωσε η ερευνήτρια Σαμάνθα Κούκιερ.

Δεδομένου ότι, ο κινηματογράφος και το διαδίκτυο δεν υπόκεινται σε διασυνοριακούς ελέγχους, ούτε αποτελούν αποκλειστική ευθύνη των κρατών μελών, ερωτάται η Επιτροπή αν υπάρχει σχεδιασμός πρόληψης και αντιμετώπισης του παραπάνω φαινομένου.