Γ. Επιτήδειος: Επίφαση Δημοκρατίας η “εκλογή” των Ευρωπαίων Επιτρόπων - ΒΙΝΤΕΟ

Παρασκευή, 24 Οκτωβρίου 2014 - 14:40

Στα πλαίσια της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναφορικά με το θέμα της εκλογής των Ευρωπαίων Επιτρόπων, ο Ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής, Στρατηγός Γεώργιος Επιτήδειος, έθιξε το θέμα της έλλειψης Δημοκρατίας όσον αφορά την συγκεκριμένη διαδικασία. Συγκεκριμένα οι Ευρωβουλευτές καλούνται να ψηφίσουν ή να καταψηφίσουν τον υποψήφιο Επίτροπο χωρίς όμως να υπάρχουν συνυποψήφιοι. Ο Στρατηγός Επιτήδειος ζήτησε να αλλάξει αυτή η κατάσταση γιατί, ως έχειν, είναι απλά μια παρωδία και όχι μια δημοκρατική διαδικασία.

Ακολουθεί το κείμενο:

Κύριε Πρόεδρε, σε λίγη ώρα θα κληθούμε να επικυρώσουμε την εκλογή των Επιτρόπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλοι γνωρίζουμε ότι ο ρόλος του Επιτρόπου είναι πολύ σημαντικός, διότι καλείται να υλοποιήσει το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και την πολιτική της στο αντικείμενο στο οποίο προΐσταται και τα θέματα του οποίου συντονίζει.

Ο τρόπος όμως με τον οποίο γίνεται η επιλογή και η εκλογή του Επιτρόπου δεν είναι καθόλου κολακευτικός για τον ευρωβουλευτή. Τι ισχύει: οι ευρωβουλευτές απλά συμμετέχουμε σε μία τυπική διαδικασία στην οποία ο Επίτροπος έχει επιλεγεί απ' τη χώρα σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και κατόπιν εμείς, απλά, καλούμαστε να τον ψηφίσουμε ή όχι.

Συνεπώς, συμμετέχουμε μέρος σε μια τυπική διαδικασία την οποία δεν μπορούμε να επηρεάσουμε και στην οποία δεν μπορούμε να επέμβουμε. Αυτό θα γινόταν εάν υπήρχαν τουλάχιστον δύο υποψήφιοι για κάθε θέση. Αυτό εισηγούμαστε και μέχρις ότου πραγματοποιηθεί αυτό, απλά θα έχουμε την ψευδαίσθηση ότι συμμετέχουμε σε μία διαδικασία, στην οποία δεν μπορούμε να ασκήσουμε καμία επιρροή.