Γ. Επιτήδειος: Εμπόδιο στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας οι εδαφικές της διεκδικήσεις

Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου 2014 - 13:23


Κατά την διάρκεια της συσκέψεως της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου της 22ας Σεπτεμβρίου 2014, πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή απόψεων των Ευρωβουλευτών της Επιτροπής με την κροατικής καταγωγής κα Ρομάνα Βλαχούτιν, η οποία τοποθετήθηκε πρόσφατα ως επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Αλβανία.

Στην συζήτηση έλαβε μέρος και το τακτικό μέλος της Επιτροπής κος Επιτήδειος Γεώργιος, ο οποίος αφού την συνεχάρη για την εκλογή της και ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο της, έκανε στην κα Βλαχούτιν μια ερώτηση και διατύπωσε ένα αίτημα.

Η ερώτηση ήταν ως εξής: ''Από την μεγάλη εμπειρία που διέθετε στα θέματα των χωρών των Βαλκανίων, γνωρίζετε πως τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει μεγάλη διείσδυση της Τουρκίας στην Αλβανία σε όλους τους τομείς, πολιτικό στρατιωτικό, οικονομικό, πολιτιστικό κλπ. Εκτιμάτε πως η προσπάθεια της Τουρκίας να εξυπηρετήσει τα εθνικά της συμφέροντα μέσω της διεισδύσεως στην Αλβανία θα δυσχεράνει την προσπάθεια της χώρας αυτής να ενταχθεί στην Ευρωπαική Ένωση και αν ναι, πως προτίθεσθε να αντιμετωπίσετε την κατάσταση;"

H κα Βλαχούτιν απάντησε ότι είναι νέα στα καθήκοντα της και δεν έχει προλάβει ακόμη να ενημερωθεί για το θέμα αυτό. Εκτιμά όμως πως δεν θα υπάρξει πρόβλημα διότι η Αλβανία ανήκει στις χώρες που έχουν στενές σχέσεις με όλες σχεδόν τις χώρες της ΕΕ και επιθυμεί να ενταχθεί στην Ένωση.

Στην συνέχεια ο Ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής ζήτησε από την κα Βλαχούτιν να ενημερωθεί σχετικά με τέσσερα θέματα που εκκρεμούν στις σχέσεις της Αλβανίας με την Ελλάδα τα οποία εάν δεν επιλυθούν θα αποτελούν σημεία τριβής μεταξύ των δύο χωρών, γεγονός που αντιβαίνει στις σχέσεις καλής γειτονίας η οποία αποτελεί προϋπόθεση  για την ένταξη μιας χώρας στην ΕΕ. Τα θέματα αυτά είναι:

Α. Οι εδαφικές διεκδικήσεις των Τσάμηδων κατά της Ελλάδος
Β. Το θέμα της οριοθετήσεως των ΑΟΖ των δύο χωρών για το οποίο η Αλβανία καίτοι είχε υπογράψει την σχετική συμφωνία , κατόπιν υπαναχώρησε και απέσυρε την υπογραφή της.
Γ. Η παραβίαση από το Αλβανικό κράτος των δικαιωμάτων της Ελληνικής μειονότητας στην Β. Ήπειρο.
Δ. Το θέμα της ανευρέσεως, εκταφής από τους ομαδικούς τάφους και ταφής των οστών στα στρατιωτικά νεκροταφεία της Κλεισούρας και της Πρεμετής , 8000 Ελλήνων στρατιωτικών που έπεσαν σε μάχες που διεξήχθησαν εκεί κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Παρά τις σχετικές συμφωνίες η Αλβανική κυβέρνηση δεν δραστηριοποιείται προς αυτήν την κατεύθυνση. Επειδή η συζήτηση ήταν κεκλεισμένων των θυρών δεν αναρτήθηκε βίντεο της συσκέψεως.