Ερώτηση Στρατηγού Συναδινού για τις δηλώσεις του καγκελάριου της Αυστρίας Κρίστιαν Κερν

Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2017 - 16:11

Ο Στρατηγός Συναδινός υπέβαλλε την κάτωθι ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με θέμα τις δηλώσεις του Καγκελάριου της Αυστρίας Κρίστιαν Κερν ο οποίος κάλεσε την ΕΕ να τερματίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα, και να ακυρώσει ή να μειώσει τη βοήθεια ύψους 4,5 δισ. ευρώ που προορίζεται να δοθεί στην Τουρκία ως το 2020.

Ακολουθεί η ερώτηση:
 

Ο Κρίστιαν Κερν, σε συνέντευξή του στην Welt, δήλωσε ότι η προτεινόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος στην Τουρκία πλήττει το κράτος δικαίου, περιορίζει τον διαχωρισμό των εξουσιών και αντιβαίνει τις αξίες της ΕΕ.

Συνεχίζοντας, κάλεσε την ΕΕ να τερματίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα και να ακυρώσει ή να μειώσει τη βοήθεια ύψους 4,5 δισ. ευρώ που προορίζεται να δοθεί στην Τουρκία ως το 2020. «Πρέπει να δώσουμε νέα κατεύθυνση στις σχέσεις με την Τουρκία, απαλλαγμένοι από την ψευδαίσθηση ότι θα γίνει κράτος μέλος της ΕΕ», τόνισε ο Αυστριακός καγκελάριος. «Η Τουρκία απομακρύνεται όλο και περισσότερο από την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι δημοκρατικές αξίες καταπατώνται. Η ελευθεροτυπία έχει μετατραπεί σε άγνωστη λέξη», πρόσθεσε.

Ακόμη, ο Κερν επέκρινε έντονα τη σύλληψη του Ντενίζ Γιουτζέλ, του ανταποκριτή της Welt στην Τουρκία, καθώς και πολλών άλλων δημοσιογράφων, πανεπιστημιακών και δημοσίων λειτουργών.

 

Ερωτάται η Επιτροπή:

Συμφωνεί με τις παραπάνω δηλώσεις του Καγκελάριου της Αυστρίας;

Αν ναι, ποια θα είναι η νέα πολιτική προσέγγιση της ΕΕ, απέναντι στην Τουρκία;