Ερώτηση Στρατηγού Συναδινού για τις δηλώσεις του επικεφαλής της Europol στα ΜΜΕ

Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2017 - 12:50

Σε πρόσφατη κοινή συνέντευξη προς αριθμό ευρωπαϊκών ΜΜΕ που παραχώρησε ο Βρετανός επικεφαλής της ευρωπαϊκής αστυνομικής υπηρεσίας (Europol) από την έδρα αυτής στη Χάγη, πέρα από την εκτενή αναφορά στην απειλή της ισλαμικής τρομοκρατίας, τη δράση δουλεμπορικών κυκλωμάτων στην Ευρώπη, τον «τζίρο» του οργανωμένου εγκλήματος κ.ά., προέβη και σε πολιτικές δηλώσεις.

Συγκεκριμένα έκανε δηλώσεις για τον νέο Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και εξέφρασε την ανησυχία του για τις συνέπειες του επικείμενου Brexit στον τομέα της ασφάλειας. Προειδοποίησε, χαρακτηριστικά, ότι το επικείμενο Brexit ενδέχεται να έχει αρνητικές συνέπειες για την ασφάλεια τόσο στην Ε.Ε. όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Συμφωνεί η Επιτροπή πως, με δεδομένη την έναρξη διαπραγματεύσεων για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση, τα λεγόμενα αυτά λαμβάνουν τη μορφή πολιτικής δήλωσης?

Γιατί η Επιτροπή επιτρέπει στον επικεφαλή της Europol, ο οποίος δεν έχει πολιτική ιδιότητα και θέση να κάνει τέτοιες δηλώσεις, που ενδεχόμενα μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά το κοινό?