Ερώτηση Στρατηγού Συναδινού για την αστυνομική προστασία της πρέσβειρας της ΕΕ στην Αλβανία

Πέμπτη, 9 Μαρτίου 2017 - 16:48

Η πρέσβης της ΕΕ στην Αλβανία τελεί αυτή και η οικογένειά της υπό 24ωρη ένοπλη αστυνομική εξαιτίας της παρακολούθησης των μεταρρυθμίσεων στην αλβανική Δικαιοσύνη που αποσκοπούν στην πάταξη της δικαστικής διαφθοράς.

Πρόσφατα ο τέως πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα κατήγγειλε πως η πρέσβης υποστηρίζει άνευ όρων την κυβέρνηση και πως υφίστανται από κοινού υπόγειες διασυνδέσεις με συγκεκριμένο επενδυτή αντισταθμιστικού κεφαλαίου.

Η στενή και μεροληπτική σχέση της με τον Πρωθυπουργό Έντι Ράμα εκδηλώθηκε σε πρόσφατη αναφορά ανύπαρκτων ζητημάτων, έπειτα από συμμετοχή της και σε συνεργασία με τον Πρωθυπουργό, σε απάντηση γραπτής ερώτησης του Επιτρόπου Διεύρυνσης και Γειτονίας.

Οι σχέσεις πρέσβεως-πρωθυπουργού είναι αμοιβαία κερδοφόρες· ο σύζυγος της επικεφαλής της ΕΕ στην Αλβανία συστηματικά αναλαμβάνει δημόσια έργα στην Αλβανία, με πασιφανώς εύλογα και αναντίρρητα ερωτήματα και προεκτάσεις. Άλλωστε η διαφθορά και ο βαθμός διαφάνειας και αξιοκρατίας αναδεικνύονται κάθε φορά στις Εκθέσεις της ΕΕ για τη χώρα.

Τέλος, υπάρχει εν εξελίξει οικονομικό διαχειριστικό σκάνδαλο λόγω του εξαιρετικά υπερτιμημένου αντιτίμου για την αγορά και κατά τη διαδικασία εύρεσης της πρεσβευτικής κατοικίας.

Καθόσον υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις για την τεχνοκρατικά αδικαιολόγητη συμπεριφορά της πρέσβεως και υστερόβουλες κινήσεις ιδιοτελούς φύσεως, προτίθεται η Επιτροπή να απαλλάξει την κ. Βλαχούτιν των καθηκόντων της, έως ότου διαλευκανθούν οι εκκρεμείς υποθέσεις;