Ερώτηση Στρατηγού Γ. Επιτήδειου σχετικά με το μπαράζ επιθετικότητας από την Τουρκία εις βάρος της Κύπρου

Τρίτη, 2 Μαΐου 2017 - 13:19

Γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο Ευρωβουλευτής του Λαϊκού Συνδέσμου - Χρυσή Αυγή, Στρατηγός Γεώργιος Επιτήδειος,  σχετικά με το μπαράζ επιθετικότητας από την Τουρκία εις βάρος της Κύπρου.

 
Ακολουθεί η ερώτηση:
 
Με τη NAVTEX 404/17 που εξέδωσε τη Δευτέρα του Πάσχα, η Τουρκία δέσμευσε για τις 19 Απριλίου μεγάλη περιοχή δυτικά και νοτιοδυτικά της Πάφου, για ασκήσεις με πραγματικά πυρά.
Την ίδια ώρα, με τη NAVTEX 403/17 δεσμεύει περιοχή ελάχιστα μίλια έξω από τα κυπριακά χωρικά ύδατα, στα ανοιχτά της Λάρνακας, προκειμένου τουρκικό πολεμικό σκάφος να ρυμουλκήσει υποβρύχια συσκευή, κίνηση η οποία παραπέμπει σε άσκηση ανθυποβρυχιακού πολέμου.
Με τη NAVTEX 410/17 η Τουρκία δεσμεύει για την περίοδο 21 Απριλίου, μέχρι 30 Ιουνίου στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καρπασίας και Αμμοχώστου για να προχωρήσει σε παράνομες σεισμικές έρευνες για φυσικό αέριο με το ερευνητικό σκάφος Barbaros.
Οι περιοχές που έχουν δεσμευτεί αφορούν μέρος των οικοπέδων της κυπριακής ΑΟΖ, 5, 6, 7 και 8, την ώρα που λίγες εβδομάδες πριν η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε στην υπογραφή συμβολαίων για έρευνα στα ερευνητικά τεμάχια 6, 8 και 10, με τις πρώτες σεισμικές έρευνες να έχουν προγραμματιστεί μέχρι τον Ιούλιο.
Επιπλέον, ανακοινώθηκαν νέες στρατιωτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Κερύνειας και της Ακανθούς.

Ερωτάται η Επιτροπή:

Ποια είναι η θέση της για τα παραπάνω;
Θα επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία;
Μεταξύ των κυρώσεων αυτών θα είναι η διακοπή της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην Ε.Ε.;