Ερώτηση Στρατηγού Γ. Επιτήδειου σχετικά με τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν

Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2017 - 19:22

Γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο Ευρωβουλευτής του Λαϊκού Συνδέσμου - Χρυσή Αυγή, Στρατηγός Γεώργιος Επιτήδειος, σχετικά με τις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν.

Ακολουθεί η ερώτηση:

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, προκαλεί ξανά, αμφισβητώντας τη Συνθήκη της Λωζάνης , διακηρύσσοντας ότι νησιά του Αιγαίου, η Δυτική Θράκη, η Κύπρος και περιοχές της Γεωργίας, Συρίας και του Ιράκ είναι «πατρίδες της Τουρκίας». Σε άρθρο του στο περιοδικό «Yeni Turkiye», τονίζει πως «η Τουρκία αναγκάστηκε να αποδεχθεί λιγότερα εδάφη από όσα της ανήκαν τότε και επικαλείται τον Εθνικό Όρκο (Misak-ı Millî)».

Στη συνέχεια ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρει ότι «η μεγάλη Εθνοσυνέλευση συνήλθε στην Άγκυρα και αποδέχθηκε τον «Εθνικό Όρκο» που περιείχε μεταξύ άλλων τη Δυτική Θράκη, την Κύπρο και ορισμένα από τα νησιά». Πρόκειται για μία έκδοση που ψηφίστηκε από την τουρκική Εθνοσυνέλευση το 1920 και με τον οποίο η Οθωμανική Βουλή αποφάσισε να κηρύξει τα εδάφη, στα οποία ζούσαν Τούρκοι, ως τουρκικά εδάφη και να αγωνιστεί για την ανάκτησή τους. Πρόσφατα ο Ερντογάν, απευθυνόμενος στους Τούρκους που κατοικούν στην Ευρώπη είπε, «κάνετε πέντε παιδιά, όχι μόνο τρία» και παράλληλα είπε για την κυβέρνηση της Ολλανδίας ότι «Είναι τα απομεινάρια των ναζί, είναι φασίστες».

Ερωτάται η Επιτροπή:

Ποια είναι η θέση της Επιτροπής για τα πιο πάνω;

Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ούτως ώστε να ανακόψει την τουρκική προκλητικότητα;