Ερώτηση Στρατηγού Γ. Επιτήδειου για την απόφαση της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ζητήσει την ανάκτηση των τόκων δανείων Αγροτικών Συνεταιρισμών της Ελλάδας

Τρίτη, 2 Μαΐου 2017 - 13:42

Γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο Ευρωβουλευτής του Λαϊκού Συνδέσμου - Χρυσή Αυγή, Στρατηγός Γεώργιος Επιτήδειος,  σχετικά με την απόφαση της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ζητήσει την ανάκτηση των τόκων δανείων Αγροτικών Συνεταιρισμών της Ελλάδας.

Ακολουθεί η ερώτηση:

Η ΕΕ απαιτεί τώρα την έντοκη επιστροφή των κεφαλαίων για δάνεια που είχαν δοθεί το 1986 σε Αγροτικούς Συνεταιρισμούς από την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος. Με νόμους όμως που είχαν ψηφισθεί το 1992 και 1994 έγινε έκπτωση στο ποσό των τόκων κατά 50% και τα δάνεια αποπληρώθηκαν σύμφωνα με τα πλαίσια που έθεσε το ελληνικό κράτος.

Με τελεσίδικη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου το 2004 κρίθηκε παράνομη η παραγραφή των δανείων αλλά η απόφαση δεν εφαρμόστηκε από κάποια ελληνική κυβέρνηση.

Προφανώς, οι παραγραφές δεν έγιναν από τους ίδιους τους Συνεταιρισμούς αλλά από την Ελληνική δημοκρατία, που έκρινε ότι οι Συνεταιρισμοί αναγκάστηκαν να ασκήσουν κοινωνική πολιτική. Επίσης η, αδικαιολόγητη, απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για έντοκη αποπληρωμή των ποσών και η καθυστέρηση της καταβολής των τόκων από πλευράς της Ελλάδας αυξάνει το ποσό των τόκων σε αστρονομικά επίπεδα που αδυνατούν να αποπληρώσουν οι Συνεταιρισμοί.

Ερωτάται η Επιτροπή:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ούτως ώστε να προστατεύσει τους συνεταιρισμούς από την πτώχευση που τους απειλεί εξαιτίας της επιβολής των μνημονίων;