Ερώτηση Στρατηγού Επιτήδειου για τα πλοία που απενεργοποιούν τις συσκευές εντοπισμού κατά την είσοδο τους στα ευρωπαϊκά χωρικά ύδατα

Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2017 - 17:42

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο Ευρωβουλευτής του Λαϊκού Συνδέσμου - Χρυσή Αυγή, Στρατηγός Γεώργιος Επιτήδειος, σχετικά με τα πλοία που απενεργοποιούν τις συσκευές εντοπισμού κατά την είσοδο τους στα ευρωπαϊκά χωρικά ύδατα.


Ακολουθεί η ερώτηση:

Σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν την ναυσιπλοΐα, όλα τα πλοία που δεν είναι ελλιμενισμένα, οφείλουν να διατηρούν ενεργοποιημένη την συσκευή εντοπισμού τους. Από έγκυρα δημοσιεύματα του εγχώριου και διεθνoύς Τύπου, προκύπτει ότι πολλά φορτηγά πλοία απενεργοποιούν τις συσκευές εντοπισμού με συνέπεια την εξαφάνιση τους από τις συσκευές εντοπισμού. Οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν ότι τα πλοία αυτά κάνουν ύποπτες στάσεις σε περιοχές που θεωρούνται τρομοκρατικές ζώνες (Λιβύη, Συρία) και υπάρχει το ενδεχόμενο να προβαίνουν σε λαθρεμπόριο όπλων και παράνομη μεταφορά ανθρώπων.

Από δεδομένα, τα οποία προκύπτουν κατόπιν σχετικής έρευνας της εταιρείας Windward, ύποπτες στάσεις έχουν πραγματοποιηθεί, κοντά στην περιοχή της Κρήτης, σε έτερα σημεία των Ελληνικών χωρικών υδάτων και στην περιοχή του Γιβραλτάρ.

Εάν δεν ελεγχθεί η παραπάνω δραστηριότητα είναι βέβαιο ότι πέραν της διεξαγωγής λαθρεμπορίου θα εισέλθουν στις χώρες της Ευρώπης και τζιχαντιστές τρομοκράτες.


Ερωτάται η Επιτροπή:

Αληθεύουν οι ανωτέρω πληροφορίες σε σχέση με κατάσταση που περιγράφεται πιο πάνω;

Ποια η θέση της και με ποιους τρόπους θα διακριβωθούν οι εν λόγω έκνομες δραστηριότητες;

Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ούτως ώστε να εκλείψει αυτό το φαινόμενο;