Απάντηση Ευρωβουλής στην ερώτηση Χρυσής Αυγής για την δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα

Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2019 - 11:52

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-005529/2018 προς την Επιτροπή

Άρθρο 130 του Κανονισμού

Georgios Epitideios (NI)

Θέμα: Η εν ψυχρώ δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα

Μετά την δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα την 12η Αυγούστου 2010, οι δυνάμεις ασφαλείας της Αλβανίας δολοφόνησαν ένα ακόμα ένα μέλος της ελληνικής μειονότητας, τον Κωνσταντίνο Κατσίφα.

Παρά το γεγονός ότι ο δολοφονηθείς ουδέποτε είχε παρουσιάσει παραβατική συμπεριφορά, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, για να δικαιολογήσει προφανώς το έγκλημα, δήλωσε: «Έφυγε ένας ψυχοπαθής εξτρεμιστής». Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι με την δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα επιδιώκεται να τρομοκρατηθεί η ελληνική μειονότητα της Β. Ηπείρου, η οποία είναι η πολυπληθέστερη όλων των μειονοτήτων που κατοικούν στην Αλβανία, αποτελεί δε αυτό ένα ακόμη δείγμα της καταπιέσεως και της καταπατήσεως των δικαιωμάτων που αυτή υφίσταται. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την διαφθορά που επικρατεί στην χώρα και τις επεκτατικές βλέψεις που εκφράζει η Αλβανία εναντίον όλων των γειτονικών χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, αποδεικνύει ότι η Αλβανία δεν πληροί τις προϋποθέσεις συμμετοχής της στις συζητήσεις για την ένταξη των χωρών των Δ. Βαλκανίων στην ΕΕ.

Ερωτάται η Επιτροπή:

1.  Καταδικάζει την εν ψυχρώ δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα;

2. Προτίθεται να αναβάλει επ’ αόριστον την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ;

3. Επιθυμεί να ενταχθεί στην ΕΕ μία χώρα που δημιουργεί συνεχώς προβλήματα, με κίνδυνο αυτά να γίνουν και προβλήματα της ΕΕ;

Απάντηση του κ. Hahn εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (21.1.2019)

Στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου της με την Αλβανία, η Επιτροπή αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην εδραίωση του κράτους δικαίου, την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, και παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς όλες τις εξελίξεις στους εν λόγω τομείς ως βασικά στοιχεία για τη διαδικασία προσχώρησης.

Όσον αφορά τα συγκεκριμένα γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου 2018, εναπόκειται στις αλβανικές αρχές επιβολής του νόμου να συνεχίσουν με ενδελέχεια και διαφάνεια την εν εξελίξει έρευνα σχετικά με το περιστατικό που οδήγησε στον θάνατο ενός πολίτη. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις στην εν λόγω υπόθεση.

Όσον αφορά τα επόμενα στάδια στη διαδικασία προσχώρησης της Αλβανίας στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, η Επιτροπή ενεργεί με γνώμονα τα σχετικά συμπεράσματα του Συμβουλίου της 26ης Ιουνίου 2018[1].

[1]  https://www.consilium.europa.eu/media/35863/st10555-en18.pdf