Ελευθέριος Συναδινός: Ο θεμιτός αγώνας κατά της τρομοκρατίας μας αφορά όλους

Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2017 - 15:15

Την Τρίτη 13 Ιουνίου 2017 κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, ο Στρατηγός Ελευθέριος Συναδινός παρενέβη στη συζήτηση με θέμα, την ανθρωπιστική κατάσταση στην Υεμένη, τονίζοντας ότι, αυτή αποτελεί μια περίπλοκη περίπτωση εμφύλιας σύγκρουσης, όπου η πάλη εξουσίας μεταξύ των διαφορετικών εκδοχών του Ισλάμ, στοχοποιεί τον άμαχο πληθυσμό με καταστροφικά αποτελέσματα, καταλήγοντας ότι ο θεμιτός αγώνας κατά της τρομοκρατίας μας αφορά άμεσα και δεν μας επιτρέπει να εθελοτυφλούμε έναντι της επικείμενης ανθρωπιστικής καταστροφής.

Ακολουθεί η ομιλία:

"Κύριε Πρόεδρε, η Υεμένη αποτελεί μια περίπλοκη περίπτωση  εμφύλιας σύγκρουσης όπου οι σιίτες αντάρτες Χούτι, μάχονται κατά του σουνιτικού συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία. Η πάλη εξουσίας μεταξύ των διαφορετικών εκδοχών του Ισλάμ, στοχοποιεί τον άμαχο πληθυσμό, ενώ υπάρχουν ενδείξεις τέλεσης εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Τα αποτελέσματα της σύγκρουσης είναι καταστροφικά. Τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις, ενώ εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί.

Ο αποκλεισμός και η εμφύλια σύγκρουση με διεθνή διάσταση, έχει οδηγήσει τις περισσότερες ιατρικές υποδομές να υπολειτουργούν, 2 εκατομμύρια παιδιά να βρίσκονται εκτός εκπαίδευσης και την πλειονότητα των πολιτών να ζουν σε κατάσταση επισιτιστικής ανασφάλειας, δίχως πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό ή στοιχειώδεις υπηρεσίες αποχέτευσης.

Ειλικρινά, δεν πιστεύω και δεν περιμένω λύση από τη διεθνή κοινότητα, όταν πρόσφατα Τραμπ, Μέρκελ και Μέι επισκέφτηκαν τη Σαουδική Αραβία, εξασφαλίζοντας δισεκατομμύρια δολάρια από πωλήσεις όπλων. Ο θεμιτός αγώνας κατά της τρομοκρατίας που μας αφορά άμεσα, δεν μας επιτρέπει να εθελοτυφλούμε έναντι της επικείμενης ανθρωπιστικής καταστροφής"