Ελευθέριος Συναδινός: Η Ευρώπη πρέπει να βοηθήσει την Κένυα, όχι να την εκμεταλλεύεται

Σάββατο, 20 Ιανουαρίου 2018 - 16:56

Την Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018 κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, ο Στρατηγός Ελευθέριος Συναδινός παρενέβη στη συζήτηση με θέμα την κατάσταση στην Κένυα επισημαίνοντας ότι, οι πρώην αποικιοκρατικές χώρες, δίχως να έχουν αποδεσμευτεί ολοκληρωτικά, εξακολουθούν να ασκούν επιρροή και να δρουν με γνώμονα το ιδιοτελές τους συμφέρον, και όχι το γενικό καλό της Ευρώπης ούτε της ουσιαστικής αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης στις τρίτες χώρες, όπως συμβαίνει και με την Κένυα.

Ακολουθεί η ομιλία:

Κύριε Πρόεδρε, η Κένυα, μετά την ανεξαρτητοποίησή της από τη Μεγάλη Βρετανία, παρασύρθηκε όπως και άλλες αφρικανικές και ασιατικές χώρες πρώην αποικίες, στη δίνη πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών αναταραχών. Οι αποικιοκράτες μπορεί τυπικά να αποχώρησαν, παρέμειναν όμως η επιρροή τους μέσω της τοποθέτησης ανδρείκελων σε κυβερνητικές θέσεις, ο οικονομικός στραγγαλισμός, η εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών και η δημιουργία συνθηκών οικονομικής και πολιτικής εξάρτησης από τις πρώην αποικιοκρατικές μητροπόλεις.

Στα παραπάνω πρέπει να προσθέσουμε το πρόβλημα του υπερπληθυσμού, το θρησκευτικό φανατισμό, τη λειψυδρία, τις ενδοφυλετικές αψιμαχίες και την έξαρση θανατηφόρων επιδημιών.

Λογικά σκεπτόμενος, δεν αναμένω τις ευρωπαϊκές, πρώην αποικιοκρατικές  χώρες, να κυριευθούν από κρίση ανθρωπισμού και να αποδεσμεύσουν πλήρως τις πρώην αποικίες τους. Με γνώμονα όμως το καλό της Ευρώπης τις προτείνω να προχωρήσουν επιτέλους σε πολιτικές οι οποίες θα αντιμετωπίζουν κατάλληλα τα προβλήματα λαθρομετανάστευσης, τους κινδύνους μετάδοσης λοιμωδών ασθενειών στην Ευρώπη και την ανθρωπιστική κρίση στις τρίτες χώρες.