Ελευθέριος Συναδινός: Απευθείας εκλογή υποψηφίων Επιτρόπων από τους πολίτες των κρατών μελών

Σάββατο, 10 Φεβρουαρίου 2018 - 14:49

Την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018 κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, ο Στρατηγός Ελευθέριος Συναδινός παρενέβη στη συζήτηση με θέμα τις σχέσεις μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνοντας ότι, η μέχρι τώρα διαδικασία, κατά την οποία τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα προτείνουν υποψηφίους για την επάνδρωση της Επιτροπής, οδηγεί σε μια πολιτική νομιμοποίηση των θεσμών όπου η αρχή της αναλογικότητας ουσιαστικά καταργείται, ακυρώνοντας κατά αυτόν τον τρόπο κάθε προσπάθεια ανοικτών και διαφανών διαδικασιών.

Ακολουθεί η ομιλία:

Κυρία Πρόεδρε, η διαδικασία των κορυφαίων υποψηφίων, όπου  τα «ευρωπαϊκά»  πολιτικά κόμματα θα προτείνουν  για την επάναδρωση της Επιτροπής, δεν ενισχύει την κοινοβουλευτική διάσταση της Ένωσης. Επιδιώκεται μια πολιτική νομιμοποίηση των θεσμών, μέσω της επαρκούς κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, καταργείται όμως στην πράξη η αρχή της αναλογικότητας. Δείγματα αυτής της κοινοβουλευτικής απολυταρχίας έχουν νιώσει πολιτικές ομάδες όπως το EFDD, το ENF και οι μη εγγεγραμμένοι βουλευτές, με τον αποκλεισμό τους από σειρά κοινοβουλευτικών διαδικασιών.

Δυστυχώς για τη λεγόμενη δημοκρατία, στην εν λόγω έκθεση υπάρχει μια ασάφεια προθέσεων, που ουσιαστικά ακυρώνουν κάθε προσπάθεια ανοικτών και διάφανων διαδικασιών.  Σε όλα αυτά, θα αντιπρότεινα την απευθείας εκλογή υποψηφίων Επιτρόπων από τους πολίτες των κρατών μελών και τελικής τους εκλογής από τα μέλη του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.