Ελ. Συναδινός: Τα χρήματα δεν εξαγοράζουν το εθνικό φρόνημα - ΒΙΝΤΕΟ

Παρασκευή, 6 Οκτωβρίου 2017 - 16:44

Την Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017 κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, ο Στρατηγός Ελευθέριος Συναδινός παρενέβη στη συζήτηση με θέμα την κατάσταση στη Μολδαβία επισημαίνοντας ότι οι λανθασμένες πολιτικές της Ένωσης οδηγούν τους πολίτες της Μολδαβίας προς τη Ρωσία, καταλήγοντας ότι τα χρήματα δεν εξαγοράζουν το εθνικό φρόνημα.

Ακολουθεί η ομιλία:

Κύριε  Πρόεδρε, Πριν 3 χρόνια η ΕΕ και η Μολδαβία υπέγραψαν συμφωνία σύνδεσης, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας ελεύθερων συναλλαγών, ενώ έγινε η πρώτη χώρα εταίρος που επωφελήθηκε από το καθεστώς απαλλαγής θεώρησης.

Στόχος ήταν να υποστηριχθεί η χώρα για πολιτική, κοινωνική και οικονομική μεταρρύθμιση, προκειμένου να ενισχυθούν ο εκδημοκρατισμός και η χρηστή διακυβέρνηση, η ενεργειακή ασφάλεια και η οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Αντί αυτών, ένα δισεκατομμύριο δολάρια εξαφανίστηκαν από τα τρία μεγαλύτερα τραπεζικά ιδρύματα μέσα σε δύο ημέρες, ο πληθυσμός της χώρας μειώθηκε κατά 10% σε μια χώρα με 2,9 εκατομμύρια εναπομείναντες πολίτες, όπου 600.000 ζουν μόνιμα στο εξωτερικό και 350.000 πηγαινοέρχονται σε γειτονικές χώρες για να επιζήσουν και χώρα οδηγήθηκε σε ενεργειακή και αγροτική κρίση λόγω των συνεπειών των κυρώσεων της ΕΕ στη Ρωσία.

Είναι επομένως λογικό οι Μολδαβοί πολίτες να στρέφονται προς τη Ρωσία.  Η Ένωση θα έπρεπε να έχει αντιληφθεί ότι τα χρήματα δεν εξαγοράζουν το εθνικό φρόνημα. Τέτοιες πολιτικές είναι καταδικασμένες να αποτύχουν.