Ελ. Συναδινός: Στελέχη πολιτικών κομμάτων, πλην των εθνικιστών, είναι επιρρεπή σε χρηματισμούς και καλύπτουν την διαπλοκή

Τρίτη, 4 Απριλίου 2017 - 16:06

Την Τρίτη 4 Απριλίου 2017 κατά τη διάρκεια των εργασιών της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, ο Στρατηγός Ελευθέριος Συναδινός παρενέβη στη συζήτηση με θέμα την έρευνα για τις μετρήσεις εκπομπών άνθρακα στη βιομηχανία τονίζοντας ότι μια έκθεση του ΕΚ, δεν μπορεί να καλύψει τα κενά στις ευρωπαϊκές και εθνικές νομοθεσίες, ενώ χρειάζεται η συνέργεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων δημιουργώντας ένα κεντρικό, αυτόνομο και ανεξάρτητο σύστημα δοκιμών και ρεαλιστικών μετρήσεων υπό πραγματικές συνθήκες. Δυστυχώς όμως, οι τάσεις παράνομης κερδοσκοπίας και ο αθέμιτος ανταγωνισμός πάντα πρωταγωνιστούν σε ένα άτυπο διαγωνισμό διαφθοράς, όπου στελέχη πολιτικών κομμάτων, πλην των εθνικιστών, επιρρεπή σε χρηματισμούς συνδιαλέγονται, θρέφουν και καλύπτουν τη διαπλοκή.

Ακολουθεί η ομιλία:

Κύριε Πρόεδρε, η πολιτική της βελτίωσης των μετρήσεων των εκπομπών, των κύριων ατμοσφαιρικών ρύπων των αυτοκινήτων, έχει διττή σημασία. Αφενός αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος. Το περιβάλλον δεν έχει παροντικό συντελεστή, αποτελεί δημόσιο αγαθό και είναι απαίτηση και υποχρέωση η διασφάλισή του για τις επόμενες γενεές. Αφετέρου και λαμβάνοντας υπόψη το σκάνδαλο Volkswagen, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα κεντρικό, αυτόνομο και ανεξάρτητο σύστημα δοκιμών, αυστηρά όρια εκπομπών, νομικό πλαίσιο λογοδοσίας και ρεαλιστικές μετρήσεις υπό πραγματικές συνθήκες.

Μια έκθεση του ΕΚ, δεν μπορεί να καλύψει τα κενά στις ευρωπαϊκές και εθνικές νομοθεσίες. Χρειάζεται η συνέργεια όλων των εμπλεκόμενων φορέων, των θεσμών, των κρατών μελών, εμπειρογνωμόνων, εταιριών τεχνολογικών καινοτομιών και των αυτοκινητοβιομηχανιών.

Δυστυχώς, οι τάσεις παράνομης κερδοσκοπίας και ο αθέμιτος ανταγωνισμός πάντα πρωταγωνιστούν σε ένα άτυπο διαγωνισμό διαφθοράς. Η ιστορία έχει αποδείξει ότι στελέχη πολιτικών κομμάτων, πλην των εθνικιστών, συνδιαλέγονται, θρέφουν, καλύπτουν αυτή τη διαπλοκή και είναι επιρρεπείς σε χρηματισμούς, προστατευόμενοι από βουλευτικές ασυλίες.

Στο περιβάλλον και στο θεμιτό ανταγωνισμό δε χωράει η μικροπολιτική και οι σκοπιμότητες. Μόνο αγνές προθέσεις και τίμιες πράξεις.

Ελευθέριος Συναδινός
Αντιστράτηγος ε.α.
Ευρωβουλευτής